Bygger et sentrum for framtida

Første byggetrinn: Skovly Vest med Skovly Allè skal ligge midt mellom dagens Kjeld Stubs veg og Furusethgata. Området får boliger på toppen og moderne næringslivslokaler på bakkeplan.Skisse: Hille Melbye Arkitekter.

Første byggetrinn: Skovly Vest med Skovly Allè skal ligge midt mellom dagens Kjeld Stubs veg og Furusethgata. Området får boliger på toppen og moderne næringslivslokaler på bakkeplan.Skisse: Hille Melbye Arkitekter.

Artikkelen er over 4 år gammel

Jessheim sentrum vil få ett av landets mest moderne arkitektoniske uttrykk når Skovly Vest bygges med parktak.

DEL

– Med et toppmoderne parktak ønsker vi å skape en følelse av landsby. Vi ser for oss en liten skog sammen med boliger i moderne utforming på toppen. Bybildet på bakkeplan skal være åpent og gjennomsiktig der glass og stål skal sette rammen for et toppmoderne kontinentalt bysentrum. Skovly Vest blir det første steget mot en urbanisering av Jessheim, sier arkitekt Trine Helle i Hille Melbye Arkitekter.

Bygger fra bunnen av

Tore Kværner, eiendomssjef og største eier i Harald Kværner Eiendom, orienterte hovedutvalg for overordnet planlegging i Ullensaker kommune mandag kveld om utformingen av området som skal hete Skovly Vest.

Området ligger midt på tomta mellom Kjeld Stubs veg og Furusethgata, og er på 62.000 kvadratmeter. Her er 12. 000 kvadratmeter satt av til næring på bakkeplan. Et parktak med 145 leiligheter skal altså ligge på toppen.

Parktaket vil bli ett av landets første, og mest moderne i sitt slag.

Ifølge Tore Kværner har det vært viktig å tenke nytt og moderne.

– Vi er i en slik situasjon at vi starter byggingen helt fra begynnelsen uten å ha andre bygg å ta hensyn til. Vi kan derfor tenke helt ny arkitektur og utforming. Dette mener vi vil bidra til å forsterke Jessheim sentrum. Byen skal representere tiden vi er i nå, sier Kværner.

Bo og handle på ett sted

Nærheten til kulturtilbud og næringsliv gjennom Skovly Allè skal gjøre at beboerne skal gjøre at det blir mindre biltrafikk i sentrum.

– Ved å legge til rette for boliger midt i sentrum mener vi byen også vil bli brukt mer, sier Kværner.

– Vil leilighetene tilpasses slik at for eksempel førstegangsetablerere vil ha råd til å bosette seg her?

– Vi kommer til å ha noen mindre toroms leiligheter. Men det vil nok være dyrere å bo her enn utenfor sentrum. Prisen vil alltid være høyere i sentrumsnære områder, sier Kværner.

Det er lagt til rette for rundt 820 parkeringsplasser i Skovly Vest.

– Ser man sentrumsutviklingen under ett, er planen på sikt å kunne legge til rette for all parkering under bakken. Planen er å bli ferdig med Skovly Vest i 2016, Skovly Øst i 2018 og hotellet i 2020, understreker Tore Kværner.

– Vi har tenkt bærekraftig, miljøvennlig og kompakt. Samtidig skal man samtidig beholde følelsen av å være på landet, sier arkitekt Alt Fel Berg i Hille Melbye Arkitekter.

Byggestarten er planlagt allerede til sommeren.

– Vi er i gang med de siste anbudsrundene for entreprenørene, avslutter Kværner.
 

FAKTA

  • Skovly Vest er området midt på tomta mellom Kjeld Stubs veg og Furusethgata.
  • Området skal nå bygges ut med 12.000 kvadratmeter til næring og 1300 kvadratmeter til kontorer- På toppen slal det bygges et parktak med plass til 145 leiligheter.
  • Byggestart blir sommeren 2015.
  • Harald Kværner Eiendom står bak utbyggingen.

Artikkeltags