Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg hadde ingen planer om at det skulle ut i mediene

Artikkelen er over 2 år gammel

VM-uttatte Emilie Haavi (26) fikk utelukkende positive tilbakemeldinger etter avislegget der hun fortalte at kjønnskampen i fotball på langt nær er over.

Artikkelen ble blant annet lagt på debattsidene til VG 20. november. Der skrev LSK-spilleren at hun fortsatt opplever at det er enorme forskjeller innen Norges mest utbredte idrett. Økonomi, lønn, holdninger, muligheter og forutsetninger var sentrale stikkord.

– Dette var egentlig en eksamensinnlevering jeg hadde på skolen, og jeg hadde ingen planer om at det skulle ut i mediene. Det var foreleseren min som presset meg litt på det. Så ballet det på seg derfra, sa Haavi da NTB pratet med henne og klubb- og landslagskollega Guro Reiten i forbindelse med Tine-stafetten i Oslo tidligere i mai.

Haavi synes det hele endte som en positiv opplevelse.

– Det ble veldig mye oppmerksomhet, og egentlig var det utelukkende positive tilbakemeldinger. Jeg opplevde at det var mange som følte på det samme og som var enig med meg. Jeg var også i møte med kulturminister Trine Skei Grande (V) på kontoret hennes. Jeg følte at det ble en positiv greie. Det er viktig for oss å huske at vi faktisk har en stemme, og at vi også bruker den når man får muligheten, sier Haavi.

Samme følelse

Les også

Er ekteskapet ditt i fare? Slik sikrer du deg økonomisk ved samlivsbrudd

 

– Hva sa kulturministeren?

– Hun var egentlig mest nysgjerrig på hva jeg hadde å si. Hun lurte på hvordan jeg opplevde ting, og hun fortalte om hva slags planer kulturdepartementet hadde. Jeg vet ikke om det kommer noe ut av det, men det var viktig å stille opp og si hva man mener. Vi kan håpe at det betyr litt. Jeg tror også at hun hadde den samme oppfatningen som meg, og at dette var noe hun hadde følt på.

Haavi sier at det hun har skrevet og sagt burde ha vært unødvendig å si i 2019, men at slik er det ikke.

– Det er viktig at noen tør å ta denne kampen og står opp for seg selv og hverandre. Jeg tror det var mange som var glade for at jeg gjorde det.

Vise fram

Les også

Gravide Stine (28) reagerer på nye regler: – Går ut over både barna og økonomien

 

– Hva er grunnen til at det fortsatt er vanskelig å oppnå samme oppmerksomhet og respekt som gutta?

– Hadde man visst det, så ville det vært enkelt. Det går litt saktere enn det vi hadde håpet. Det går riktig vei, men jeg skulle gjerne ha sett at det hadde gått fortere, sier Haavi.

Både hun og Reiten mener det blir viktig å bruke det kommende verdensmesterskapet i Frankrike godt til å promotere kvinnefotballen på beste måte.

– Det er viktig at vi bruker mesterskapene til å vise oss ordentlig fram. Jeg tror at det norske folk synes det er gøy med VM uansett om det er herre- eller kvinnefotball. Da er det heller ikke så mye annet som skjer, og det er enklere å få folk til å følge med. Hvis vi bruker den muligheten godt, tror jeg det kan være med på å gi et løft. Det så vi etter at Nederland vant EM på hjemmebane.

Guro Reiten skyter inn:

– Interessen skyter ofte fart rundt store anledninger, og da er vi nødt til å vise oss fram og underholde. Hvis folk har det artig på kamp og synes det er underholdende, så kommer de også tilbake. Det har vi en kjempemulighet til nå i sommer, sier Reiten.

Les også

Fra modell til rollemodell

 

Kommentarer til denne saken