Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til 2.-plass i sprinten og ble beste norske etter at Johaug og Østberg røk ut i semifinalene.

Natalja Neprjajeva kunne med seier i sprintfinalen ha tatt over ledertrøyen i sammendraget, men falt rett etter start da skiene hennes krysset seg. Det gjør at Johaug fortsatt leder sammenlagt.

Johaug er dermed storfavoritt sammenlagt før siste renn i monsterbakken i Val di Fiemme søndag. Hun har tre sekunders forsprang til Astrid Uhrenholdt Jacobsen som går ut som nummer to foran Jessica Diggins.

24 bonussekunder

Etter dagens sprint blir det altså 24 bonussekunder for Johaug og 22 for Østberg i Tour-sammendraget. Johaug leder dermed med 23 sekunder foran Østberg før avslutningsetappen søndag.

Selv om Uhrenholdt Jacobsen gikk opp til annenplass i sammendraget, kommer hun trolig til å slite med å ta igjen Johaug på siste etappe. Det er Johaug fornøyd med.

– Jeg er kjempefornøyd. Jeg lå godt ann oppi sistesvingen, og da kom en italiener og bare feide oss ned nesten alle sammen der, sa Johaug til NRK.

Østberg misfornøyd

Østberg var misfornøyd i prat med sin trener foran TV-kameraene etter semifinalene.

– Jeg skulle vært litt mer offensiv på toppen der, det var ikke bra nok. Det var kjedelig, sa Østberg.

Hun kom sist i det andre semifinaleheatet etter at Johaug kom sist i det første. Tiden til Johaug var bedre enn Østberg, og hun tok dermed to bonussekunder mer enn Østberg.

Klæbo overtok ledertrøya

Johannes Høsflot Klæbo vant lørdagens sprint foran Sergej Ustjugov og overtok med det sammenlagtledelsen i Tour de Ski før siste etappe.

Seieren gjør at Klæbo går ut ett sekund foran Aleksandr Bolsjunov og 15 sekunder foran Ustjugov på avslutningsetappen opp monsterbakken i Val di Fiemme søndag.

– Det var artig. Jeg får ta med meg den seieren her. Det er ikke så mye, men jeg får gi alt i bakken her og så får vi telle opp til slutt, sier Klæbo til NRK.

Bak han på sisteetappe starter altså hans russiske konkurrenter, som også var blant de tre beste på sprinten. Der ble Ustjugov nummer to foran Bolsjunov på tredjeplass, mens Pål Golberg ble nummer fire.

Ustjugov er ventet å være Klæbos sterkeste konkurrent på den siste etappen, men med et forsprang kan det likevel ende med Tour de Ski-seier for Klæbo som var veldig pessimistisk på sine sjanser tidligere i uken.

Best hele dagen

I dag var nordmannen derimot dominant, hele dagen. Det hele startet med en knallsterk prolog, hele 5,96 sekunder foran nestemann i mål.

Det var sprintfavoritt Federico Pellegrino som røk ut i kvartfinalene-heatet der Klæbo nok en gang var overlegen og gikk inn til ensom majestet på kvartfinalen. I semifinalen var han også først, foran landsmann Pål Golberg som endte som nummer fire i finalen.

I finalen var også Klæbo først inn på spurten og var nok en gang dominant på oppløpet og tar over ledertrøyen sammenlagt før siste dag i Tour de Ski.

Dramatisk for Røthe

Det ble dramatisk for Sjur Røthe i kvartfinalen da hans gode glid gjorde at han kom helt opp i ryggen på Sergej Ustjugov som ledet da løperne nærmet seg mål.

Russeren senket farten da han så ut til å enkelt ta seg videre, og Røthe måtte bytte spor i et forsøk på å beholde 2.-plassen. Det skapte trøbbel for de andre løperne, der flere måtte bytte spor, og det forårsaket et fall. Andrej Larkov var den som fikk skylden for fallet, og Røthe slapp unna diskvalifisering.

Røthe røk derimot ut sammen med Jan Thomas Jenssen i semifinalen. Simen Hegstad Krüger kom seg ikke videre fra kvartfinalene, mens Hans Christer Holund røk ut i prologen.

Samtlige nordmenn bortsett fra Hans Christer Holund fra Nittedal avanserte til utslagsrundene. Jan Thomas Jenssen endte på 15.-plass, mens Simen Hegstad Krüger endte fire plasser bak. Sjur Røthe ble nummer 26.

(©NTB)