Gå til sidens hovedinnhold

Ja til en norgesmodell for seriøst arbeidsliv!

Leserinnlegg

I gjenåpningen av Norge etter pandemien er det avgjørende at arbeidslivet er ryddig. Det er viktig å sørge for at arbeidstakere ikke utnyttes og at svart arbeid og økonomi stoppes. Arbeiderpartiet vil innføre en nasjonal modell for et seriøst arbeidsliv.

Jobben er allerede startet i vår region.

I Lørenskog har Arbeidstilsynet nylig kontrollert om regler om lønns -og arbeidsvilkår for ansatte som arbeider på kontrakter for kommunen ivaretas. Det er gledelig at Lørenskog fikk godkjent på samtlige sjekkpunkter i tilsynets rapport. Det viser at det er viktig med en strategi for å forhindre arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. Strategien kom til etter initiativ fra Lørenskog Arbeiderparti.

Men dessverre så vet vi at det skjer daglige brudd på arbeidslivets spilleregler i Norge. Utfordringen gjelder særlig innenfor bygg- og anleggsbransjen. Bruddene har ofte store konsekvenser for enkeltpersoner og for samfunnet.

Vi vil stanse de useriøse aktørene som bryter lover og regler i arbeidslivet.

I Viken-modellen stiller vi tydelige krav til leverandørene. Blant annet kreves det ryddige lønns- og arbeidsvilkår for alle arbeidstakere, krav til bruk av lærlinger og fagarbeidere, orden i betaling av skatter og avgifter og maks antall leverandørledd.

Modellen skal følges opp med god kontroll og har sanksjoner mot bedrifter som ikke følger kontraktene.

Kommunen og fylkeskommunen som en offentlig oppdragsgiver har et stort ansvar. Ansvaret stopper imidlertid ikke der. Derfor vil Arbeiderpartiet gå til valg på å få på plass en Norgesmodell for seriøsitetskrav i arbeidslivet i samarbeid med partene i arbeidslivet.

Anita Patel, Stortingskandidat og gruppeleder Lørenskog Arbeiderparti

Halvard Ingebrigtsen, Stortingskandidat og fylkesråd for finans og administrasjon i Viken for Arbeiderpartiet

Kommentarer til denne saken