Isabelle Maria (18) ble best av alle i realfag

HOLDT FOREDRAG: En av oppgavene i konkurransen var holde foredrag om noe man er interessert i. Isabelle Maria Damhaug valgte gravitasjonsbølger.

HOLDT FOREDRAG: En av oppgavene i konkurransen var holde foredrag om noe man er interessert i. Isabelle Maria Damhaug valgte gravitasjonsbølger. Foto:

Isabelle Maria Damhaug fra Lørenskog stakk av med realfagsprisen for Nedre Romerike i konkurranse med elever fra sju videregående skoler.

DEL

– Dette var veldig hyggelig og gøy! sier prisvinneren, som har visst om utfallet og måttet holde på hemmeligheten en ukes tid fram til utdelingen.

Den fant sted i Lillestrøm rådhus tirsdag ettermiddag, og Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik hadde gleden av å overrekke diplom og 10.000 kroner til den verdige vinneren på et arrangement som grunnet koronarestriksjoner ble avholdt uten publikum.

Utfordrende for juryen

OVERRAKTE PRISEN: På behørig avstand og uten publikum til stede overrakte Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik tirsdag ettermiddag prisen til Isabelle Maria Damhaug på Lørenskog videregående skole.

OVERRAKTE PRISEN: På behørig avstand og uten publikum til stede overrakte Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik tirsdag ettermiddag prisen til Isabelle Maria Damhaug på Lørenskog videregående skole. Foto:

– I konkurranse med elever fra både Bjertnes, Lillestrøm, Mailand, Rælingen, Skedsmo, Sørumsand og Lørenskog utmerket Isabelle Maria Damhaug seg klart, konstaterer Vik, som også benytter anledningen til å gratulere både henne, Lørenskog videregående og Lillestrøms gode nabokommune Lørenskog på sin Facebook-side.

Hele 13 kandidater (se oversikt over alle nederst i saken) fra de nevnte videregående skolene stilte i konkurransen, og Pål Sørensen i Lillestrøm Rotaryklubb konstaterer på vegne av arrangørene at sterke prestasjoner er stikkordet for årets realfagspris på Nedre Romerike.

– Elevene kan vise til usedvanlig gode prestasjoner i realfag, og det ble en utfordrende oppgave for juryen å plukke ut en vinner blant alle disse helt spesielle kandidatene, slår Sørensen fast.

Juryen har bestått av lærere fra de sju skolene og representanter fra Rotary. Skolefaglige prestasjoner ble tillagt stor vekt, men også menneskelige egenskaper som interesser utenfor skolen og evne til å opptre som inspirator og forbilde for medelever har hatt betydning for valget av prisvinnere.

Liker å finne løsninger

Prisvinneren selv sier til Romerikes Blad at hun har lenge har hatt interesse for realfag.

– Jeg synes det er spennende å finne ut hvordan ting fungerer og hva som ligger bak alt sammen. Og jeg synes matte er gøy, jeg liker å finne løsningen på ting, forteller 18-åringen som går i tredje klasse på Lørenskog videregående.

En av oppgavene i konkurransen hun gikk seirende ut av, var å holde en presentasjon av et selvvalgt realfaglig tema underr en fagdag på Kjeller 11. mars.

Isabelle valgte gravitasjonsbølger.

– Det er et spennende tema, ikke minst fordi det er kommet en helt ny måte å se universet på som også innebærer at man kan høre gravitasjonsbølgene i romtiden . Jeg er ingen ekspert på dette, men synes det er fascinerende, sier hun.

I likhet med alle andre har også Isabelle Maria Damhaug hjemmeskole i disse dager. Etter hvert vurderer hun studier innen fysikk ved NTNU, men skal først ha et år på folkehøyskole i Bergen.

– Jeg har søkt reiselivslinja fordi jeg er veldig glad i å reise, og jeg håper koronasituasjonen snart endrer seg slik at det faktisk blir mulig, sier 18-åringen som foreløpig ikke har bestemt seg helt for hva hun vil jobbe med.

– Men jeg ser for meg at det blir noe innen fysikk. Astrofysikk er spennende, slår Isabelle fast.

Fremme realfagenes stilling

Realfagsprisen for Nedre Romerike er et samarbeid mellom Rotaryklubbene i Sørumsand, Lillestrøm, Lørenskog og Nittedal – og støttes av privatpersoner og en rekke bedrifter som anser at spisskompetanse innen realfag er av avgjørende betydning for fortsatt velstandsutvikling i Norge:

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), NILU, Justervesenet, Norsar, Institutt for teknologisystemer (UiO), Lillestrømbanken, Sparebank 1-stiftelsen, Norconsult, Stema rådgivning, ROAF, Akershus Energi, Rainpower Norge, IFE, Siemens, NOKAB, COOP, Raadmannen, MIRA IKS og Yara.

Prisen har som målsetning å fremme realfagenes stilling i skolen fordi de har vært under et langvarig press.

FORKLARTE KRITERIENE: Pål Jørgensen (t.h.), leder av Rotarys komité for realfagsprisen, redegjorde for priskriteriene for vinner Isabelle Maria Damhaug og hennes familie under uytdelingen. Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik til venstre.

FORKLARTE KRITERIENE: Pål Jørgensen (t.h.), leder av Rotarys komité for realfagsprisen, redegjorde for priskriteriene for vinner Isabelle Maria Damhaug og hennes familie under uytdelingen. Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik til venstre. Foto:

– Realfagene oppfattes av mange som tunge, og det har lenge vært en tendens til å velge bort slike fag til fordel for mykere fag. Vi ligger langt bak land det er naturlig å sammenligne oss med, påpeker Pål Sørensen i Lillestrøm Rotaryklubb overfor Romerikes Blad.

På den annen side har velstandsutviklingen i Norge den siste mannsalder nettopp vært betinget av en omfattende bruk av realfaglig kompetanse i alle deler av samfunnet, legger han til.

– Denne tendensen vil med stor sikkerhet forsterkes i tiden fremover, og det er derfor nødvendig å få betydningen av realfagene bedre kjent i samfunnet, mener Sørensen.

13 prisvinnere

Selv om selve premieseremonien ble sterkt ampuert, er det utdelt en første- og andrepris for hver av de sju deltakerskolene på henholdsvis 6.000 og 3.000 kroner – mens den beste av prisvinnerne alle skolene sett under ett altså fikk en pris på 10.000 kroner.

Her er alle prisvinnerne:

 • Herman Brunborg, Bjertnes: 1. pris
 • Martine Standal Kalland, Bjertnes: 2. pris
 • Iver Romvig Øvergaard, Lillestrøm: 1. pris
 • Sigurd Bjerkhaug, Lillestrøm: 2. pris
 • Eivind Kråkøy, Skedsmo: Delt 1. pris
 • Sander Lysholm Sverrisson, Skedsmo: Delt 1. pris
 • Karoline Myrhaug Thøgersen, Sørumsand: 1. pris
 • Andreas Kämpe Voigt, Sørumsand: 2. pris
 • Mehdi Aldujaili, Rælingen: 1. pris
 • Sahara Sidiq, Rælingen: 2. pris
 • Isabelle Maria Bruun-Lie Damhaug, Lørenskog: Beste elev
 • Kim Son Ly, Mailand: 1. pris
 • Sara Støwer Gholamali, Mailand: 2. pris

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken