Gå til sidens hovedinnhold

Test: iPhone 6S er lynrask!

Artikkelen er over 6 år gammel

Les vår test av Apples nye flaggskip.

[Nettavisen]  Så sant som det er høst, kommer det også nye mobiltelefoner fra Apple. Tradisjonen tro ble 2015 et år med en såkalt «S-oppgradering», og iPhone 6s og 6s plus ble lansert i USA og andre utvalgte land denne helgen.

Telefonen er utseendemessing lik fjorårets iPhone 6, og alle oppgraderingene ligger under panseret. Det betyr ikke at de er ubetydelige.

Side3 har hatt tilgang til de nye mobilene siden lanseringsdagen i USA, og dette er våre første inntrykk.

3D touch

Årets virkelige store nyhet, og et av de viktigste salgsargumentene for iPhone 6s, er den trykkfølsomme skjermen.

Apple har kalt teknologien 3d touch. Det betyr at skjermen merker hvor hardt du trykker, og kan utføre ulike operasjoner ut ifra det. Det åpner for et hav av snarveier og muligheter.

Et enkelt eksempel er når jeg trykker lett på kamera-ikonet på skjermen. Før ville kameraet åpnet seg med en gang, men nå kan jeg velge flere snarveier før jeg åpner appen. For eksempel selfie-modus.

Apple har lagt til en rekke trykkfølsomme snarveier i sine innebygde applikasjoner, og du kan nå åpne nye faner i Safari, ringe direkte til en av kontaktene dine eller se neste hendelse i kalenderen, rett fra hjem-skjermen. Flere tredjepartsapplikasjoner som Twitter og Instragram har allerede lagt til nyttige funksjoner med 3d touch, og flere kommer garantert etter.

Inne i en app finnes det også flere funskjoner knyttet til trykkfølsomhet. Nå kan du for eksempel se raskt gjennom en e-post uten faktisk å åpne den. Du kan trykke lett og holde fingeren nede på en adresse for å få et raskt overblikk på et kart. Dette forsvinner når du slipper fingeren av skjermen, eller du kan trykke enda hardere ned for å faktisk åpne kartet.

3d touch er en drøm å bruke. Det er en kort og bratt læringskurve, men etter bare et par-tre ganger forstår fingrene dine hvordan man bør trykke. Etter bare et par dager med iPhone 6s bruker jeg snarveiene fra hjemskjermen aktivt, og hele tiden.

Skjermen forøvrig er nøyaktig den samme som i fjorårets modell. Har du allerede en iPhone 6 eller 6 plus er ikke skjermen noen oppgradering. Kommer du fra en iPhone 5s eller eldre vil du få en merkbart større og mer levende skjerm.

Kamera

Det andre av de store salgsargumentene for iPhone 6s er et oppgradert kamera.

Kameraet i årets modeller er oppgradert til 12 megapixler. I tillegg skryter Apple av forbedret fargesensorer og en rekke tekniske finesser som ikke betyr stort for oss vanlige folk.

Det nye kameraet er bedre, men forskjellen er ikke svimlende.

Min 6s er testet i både lys og mørke, og med både landskapsbilder og nærbilder. Bildene er skarpe og fine, og fargegjengivelsen er kanskje et hakk bedre enn på fjorårets telefon.

Likevel har jeg aldri følt at iPhone 6 har sviktet som et rent lommekamera, og denne lille oppgraderingen er kjekk, men ingenting å kjøpe ny telefon for alene.

Live-bilder

En av årets nyvinninger er det Apple har kalt «Live photos». Hvis du aktiverer denne funksjonen vil kameraet ditt ikke bare snappe et stillbilde, men også et drøyt sekund før og etter. Du ender opp en med en liten film som viser hvordan dette bildet ble til.

Disse live-bildene kan også brukes som bakgrunnsbilde til låstskjermen. Trykker du hardt ned på skjermen mens den er låst, vil bakgrunnsbildet ditt komme til liv. Live-bilder er litt morsomt, men ikke veldig nyttig. Det tar også opp mer plass, så for deg som kjøper varianten med 16GB lagringsplass er dette trolig ikke noe å satse på.

Ytelse

Sammen med 3d touch er dette det jeg setter mest pris på med ny telefon: Den er lynrask.

iPhone 6s er merkbart raskere enn min forrige mobil, og det er en fryd å sveipe mellom skjermene, åpne apper eller utføre andre operasjoner.

Årsaken til det er blant annet at iPhone 6s for første gang har fått 2 GB med RAM. Arbeidsminnet er enkelt og greit fordoblet fra den forrige modellen. I tillegg ligger Apples nyeste mobilprosessor A9 under panseret.

Til sammen gir dette en bedre hverdagslig opplevelse av iPhone. Man får enda mer nytte av den kraftige motoren når utviklere begynner å slippe spill og apper som kan utnytte dette.

Fingeravtrykkleseren har også fått en liten ytelsesoppgradering, og oppleves langt raskere enn forgjengeren.

Konklusjon

Kort fortalt kan vi si at iPhone 6s og 6s plus er to gode mobiltelefoner. Men det er likevel vanskelig å forsvare oppgraderingen til flere tusen kroner for nyvinningene alene. Det absolutt beste med iPhone 6s er 3d touch, men det spørs om det verdt pengene alene. Kamera-oppgraderingen og den raskere prosessoren er heller ikke det. Men Apple vet hva de driver med, og vet at særlig disse tre tingene til sammen holder til å få millioner av mennesker til å kjøpe iPhone 6s og 6s plus. (ANB)

Kommentarer til denne saken