Gå til sidens hovedinnhold

Inviterer næringslivet på Romerike til felles dugnad for Gjerdrum: – Dette handler om å få lov å være med å bidra

Ordføreren er rørt over all støtten.

– Det er rørende, vi føler omsorg, og vi føler oss ivaretatt og tenkt på. Det er vi veldig glade for, sier Gjerdrum-ordfører Anders Østensen når han får vite at det nå er tatt enda et initiativ for å hjelpe det hardt rammede lokalsamfunnet i Gjerdrum.

Denne gangen er det næringslivet på Romerike som får muligheten til å bidra. Bak initiativet står Lillestrømbanken, Kunnskapsbyen Lillestrøm og Romerikes Blad. I løpet av kort tid har de både planlagt selve innsamlingsaksjonen og planlagt hvordan en egen komité i Gjerdrum skal få ansvaret for å finne ut hvor pengene som samles inn kan brukes best.

Ordføreren har allerede noen tanker.

– Noe som kan glede spesielt barn og unge. Jeg tenker på dem som sitter etter en tung periode og føler et behov for å gjøre normale, hyggelige ting i fellesskap. Ikke bare møte sperringer og voksne som snakker om hvor trist og alvorlig alt er. De trenger et sted, noen oaser, der man kan slappe av med hodet sitt, sier han.

Langsiktig hjelp

For initiativtakerne er det også et poeng at pengene som nå samles inn kan brukes på noe av alt det som forsikringer og andre formelle støtteordninger ikke dekker – det sosiale og det mellommenneskelige.

– Dette handler om å få lov å være med å bidra. Vårt håp er å samle inn penger som kan brukes i et litt langsiktig perspektiv, ikke bare i en akutt fase, sier Siri Berggreen, banksjef i Lillestrømbanken.

Banken vil, i tillegg til å gi sitt egne økonomiske bidrag, også sørge for den rent tekniske løsningen for innsamlingen gjennom en trygg plattform på nettet. Initiativtakerne er opptatt av at giverne skal føle trygghet for opplegget.

Torstein Leiro fra Kunnskapsbyen Lillestrøm sier det er helt naturlig også for dem å støtte dette initiativet.

– I vår medlemsorganisasjon er det næringsutvikling vi er opptatt av. En forutsetning for lokal næringsutvikling er sterke lokalsamfunn. Derfor er det en selvfølge for oss å bidra, sier han.

– Alle monner drar

Det første som vil skje for å få innsamlingen i gang er at et knippe lokale næringslivsledere neste uke vil sette seg ned å ringe rundt til bedrifter og spørre om de ville være med å gi.

– Ulike bedrifter har ulike forutsetninger for hvor mye de kan gi, og dette skal ikke være et mesterskap i å gi mest. Her handler det om at alle monner drar, understreker administrerende direktør i Romerikes Blad, Kristina Fritsvold Nilsen.

Det var hun som fikk idéen til innsamlingsaksjonen i utgangspunktet.

– Vi hadde jo våre folk tidlig på plass ved skredet, og har dekket katastrofen bredt. Ansatte hos oss som har jobbet med saken har lurt på om det ikke er noe mer RB kan gjøre enn «bare» å dekke den nyhetsmessig, forteller hun.

– Formidabel innsats

Nilsen er imponert over alle de frivillige initiativene til å hjelpe som er kommet i tiden etter det katastrofale skredet.

– Det er allerede gjort en formidabel innsats for å samle inn penger, klær og leker til de evakuerte, og vi er imponert over dugnadsinnsatsen og givergleden på Romerike. I vårt prosjekt har vi et langsiktig perspektiv, og vi tror at denne innsamlingsaksjonen kan supplere det flotte, umiddelbare engasjementet vi allerede ser. Flere aktører har i all hast samlet inn penger som de kanskje ikke ennå har lagt planer for hvordan de skal forvalte eller som de ikke får benyttet i tråd med det opprinnelige formålet. I tillegg til å samle inn midler selv, kan dette prosjektet derfor også tilby å forvalte allerede innsamlede midler. Vi vil legge vekt på ryddig organisering og sørge for god prosjektstyring videre. Pengene vil bli forvaltet på en seriøs og transparent måte i tråd med formålet, forsikrer hun.

Kommentarer til denne saken