Slik skal badet se ut nå

Moderne bad kler innslag av grønne vekster. Spillet mellom lyse og mørke områder er også viktig.  Først og fremst skal badet være et behagelig oppholdsrom preget av ro. FOTO: Marcus Lawett

Moderne bad kler innslag av grønne vekster. Spillet mellom lyse og mørke områder er også viktig. Først og fremst skal badet være et behagelig oppholdsrom preget av ro. FOTO: Marcus Lawett

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Trendy bad skal bidra til avslapning og hygge. De er mindre minimalistiske og mer asymmetriske enn vi er vant til. 

DEL

BOLIG: – Skulpturelt, subtilt, frodig og stemningsfullt. Skal du pusse opp og/eller innrede badet ditt, er dette stikkordene du bør notere deg hvis det skal bli trendy, ifølge interiørarkitekt Sigrid Aarønæs, medlem av Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres Landsforening (MNIL).

Flere trender til inspirasjon: Tenk vintage, optiske geometriske mønstre som gir badet en 3D-effekt, eller et moderne og stramt preg i kombinasjon med grønne vekster.

Skal du flislegge hele eller deler av badet, se etter fliser som er halvmatte til matte og steinaktige, tipser Aarønæs. De skal også være store, og gjerne ha marmor- eller betongfarge. For øvrig anbefaler hun subtile mønstre og duse farger.

– Lek med gamle mønstre og forskjellige steintyper sammen med lyst tre, sier interiørarkitekten.

Aarønæs legger til at det i dag er mange som velger mørke bad, noe som krever mer av belysningen, men kan gi en eksklusiv følelse av å være på spa. God lyssetting av badet er imidlertid noe flere strever med.

– Det er typisk å ha en plafond, altså en lampe som sitter helt oppunder taket. Dette gir en flat og uinteressant virkning. Også belysning over speilet er vanlig, men det gir en effekt av poser under øynene og belyser ansiktet ellers generelt dårlig, forteller Aarønæs.

Hun understreker at speilbelysning bør komme forfra og fra begge sider. I takket er det effektfullt med spots, eventuelt i kombinasjon med moderne lysrørarmatur.

Badekar og dusj skal ifølge trendene være enten minimalistisk eller herskapelig og romantisk. Det forteller Tom Holm, daglig leder i Sanipro AS i Trondheim, leverandør av badekar- og dusjløsninger.

Stilrene badekar og større dusjløsninger med laminert sikkerhetsglass er sikre vinnere.

– Sikkerhetsglass er blitt populært, da det ikke kan eksplodere, sier Holm.

Når det gjelder dusjkabinett, er dette rett og slett ut, ifølge Daniele Bonvicini, daglig leder i Bella som selger fliser og baderomsinnredninger.

– Det er dusjhjørner, dusjnisjer og dusjrom som gjelder, og de skal gjerne være utstyrt med store takdusjer. De som vil ha det lille ekstra, velger gjerne spaløsninger med blant annet steam og aromaterapi, sier Bonvicini.

Mange velger mørke bad i dag. Det krever mer av belysningen, men kan gi en følelse av å være på spa. FOTO: Drømmekjøkkenet

Mange velger mørke bad i dag. Det krever mer av belysningen, men kan gi en følelse av å være på spa. FOTO: Drømmekjøkkenet

Selv om dusj er mest populært, er badekaret et pluss hvis man har plass. Og har man ekstra god plass, er et frittstående badekar svært trendy. Badekaret kan være utstyrt med løveføtter, eller det kan være minimalistisk og utført i Corian-materiale, som beskrives som eksklusivt, slitesterkt og enkelt å vedlikeholde.

I dag skal ikke badet bare være et praktisk rom. Det skal også være et sted der man kan bruke tid og slappe av, ifølge Bonvicini.

– Ikke kall det et bad, det er et område for velvære, sier han.

Artikkeltags