– Det er en så utrolig nedverdigende krenkelse, som har gjort at jeg til tider har vegret meg for å få advokatbesøk fordi det betød nakenvisitasjon. Sånn sett har det gått utover rettssikkerheten min, sier en av saksøkerne, en 38 år gammel mann, til Dagbladet.

Mannen soner en narkotikadom i et norsk fengsel.

Rutinemessige nakenvisitasjoner med knebøy bryter med menneskerettighetene, konkluderte Høyesterett i 2020. Mellom 2018 og 2020 har 38-åringen gjennomgått anslagsvis 114 slike visitasjoner, ifølge hans advokat Maria Hessen Jacobsen i advokatfirmaet Elden.

Hendelsesjournalen fra mannens forrige soningsperiode er ennå ikke hentet ut, og tallet kan derfor være betydelig høyere, ifølge advokaten.

Både Justisdepartementet og fengselet mannen soner i, er forelagt Dagbladets sak, men vil ikke gi en kommentar. De viser til at saken skal behandles i Oslo tingrett i høst.

Over 150 personer har kontaktet advokatfirmaet om ulovlige nakenvisitasjoner. Søksmålet føres på vegne av tre av dem. De krever oppreisningserstatning, og dersom de vinner fram, kan alle ha krav på det samme, mener advokatfirmaet.

(©NTB)