(Siste)

Utbetalingene etter vannskader på norske hytter øker voldsomt. I løpet av 2014 var totalsummen nærmere 152 millioner kroner fordelt på 3300 skader, ifølge tall fra Finans Norge.

Frostskader

43 prosent av alle skader på fritidsboliger er knyttet til vannskader, viser en analyse fra Frende Forsikring.

– Når hytta skal stå tom, er det greit å ta noen forholdsregler. Begynn alltid med hovedstoppekranen, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen.

Viktigste årsak til vannskader på norske hytter er frostskader i vannrør. Begynner vannet først å piple, sprute eller fosse, kan skadeomfanget på hytta bli stort fordi det ofte tar lang tid før det oppdages.

– Skrur du ikke av vannet, risikerer du at erstatningen fra forsikringsselskapet ditt blir redusert, sier Slettemoen.

Lett bytte

Hovedregelen er at stoppekranen skal stenges og tappekranen åpnes om du skal være borte mer enn 15 døgn om sommeren og tre døgn om vinteren. Når du har slått av vannet, står resten av hytta for tur.

Mange hytter står uten tilsyn store deler av året og kan lett bli utsatt for innbrudd-, frost- eller snøtyngdeskader.

– En tom hytte er et lett bytte for tyver. De kan ofte tømme den i fred og ro, og derfor bør du vurdere nøye hva du oppbevarer av verdifulle gjenstander på hytta, mener Slettemoen.

– Du bør uansett ikke oppbevare alkohol, medisiner, våpen eller nøkler i hytta. Setter du opp et lite skilt som forteller at hytta er tømt, kan det være tyven ikke tar seg inn for å sjekke. Lukk gardinene for å hindre innsyn.

Hun anbefaler også å sperre av innkjørselen til hytta med avlåst bom eller kjetting. Da er det er umulig for andre å kjøre bil eller varevogn helt fram til hytta. (ANB)