Gå til sidens hovedinnhold

Mindre strøm – samme komfort

Artikkelen er over 6 år gammel

– Mange av oss tar kanskje for lett på forbruket.

(Siste)

Det sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft. I en landsdekkende undersøkelse InFact har utført for strømleverandøren, mener 6 av 10 at de kan spare strøm i større eller mindre grad uten at det går ut over komforten.

Lave priser

20 prosent av disse mener at besparelsespotensialet deres er på hele 25 prosent.

– Det at så mange sier de kan spare strøm uten at det går ut over komforten, forteller oss at  strømforbruket kanskje tas litt lett på blant mange av oss. Vi ser ikke bort fra at dette kan henge sammen med den lave prisen på strøm i Norge, sier Tjomsland.

Ifølge Tjomsland har strømprisen, målt mot kjøpekraften, nærmest halvert seg de siste 10-12 årene.

– Man må i gjennomsnitt jobbe langt mindre per kWh i Norge i dag enn for få år siden. Likevel anbefaler vi nøysomhet med strømforbruket og at det spares der man kan, sier hun.

Store sprik

Mens kun 11 prosent av dem mellom 18 og 29 år anser det som umulig å spare strøm uten å gå særlig ned på komforten, svarer hele 27 prosent i gruppen over 65 år det samme.

Også om besparelsen er beskjedne 5 prosent, svarer de to aldersgruppene ulikt. 15 prosent av dem mellom 18 og 29 år mener dette er det maksimale av det de kan strekke seg uten at det går på komforten løs, mens 22 prosent av dem over 65 anser en besparelse på 5 prosent som det maksimale.

– På den ene siden er det mulig å tolke disse differansene som at spareviljen er større blant de unge enn blant de eldre. Samtidig kan man snu på det og tenke at mange i aldersgruppen 65 og oppover allerede har tatt ut besparelsespotensialet sitt. Dersom det er riktig, er ikke bare spareviljen størst blant disse, den er allerede tatt ut i handling, sier hun. (ANB)

Kommentarer til denne saken