Gå til sidens hovedinnhold

– Ingen grunn til å frykte kvikkleireskred

Geoteknikere vil gjennomføre flere boringer i grunnen. De evakuerte vil forbli på hotell fram til prøvesvarene foreligger.

Lørdag morgen var Norges Geotekniske Institutt (NGI) på plass med borerigg på Skjetten for å gjennomføre undersøkelser av grunnen i nabolaget. De har nå gjennomført to grunnboringer og tatt prøver.

Bakgrunnen for undersøkelsene er at det fredag kveld ble evakuert 26 boenheter i området Fredheimveien/Nybakveien etter at en beboer i et hus meldte inn til kommunen at både hus og garasje hadde sunket ytterligere ned i terrenget de siste to ukene.

Beboerne i tre boenheter; en firemannsbolig, en tomannsbolig og en enebolig, fikk ikke flytte hjem igjen fredag kveld, og har fått tilbud om å oppholde seg på Olavsgaard hotell.

– Det vil gjøres ytterligere tre grunnboringer i området rundt Fredheimveien. Dessuten vil geoteknikere foreta enkelte stikkprøver, for å forsikre seg om hva som finnes i overflatelaget. Svar på undersøkelsene forventes å foreligge i løpet av uka, skriver Lillestrøm kommune på sine hjemmesider lørdag.

Les også

Uvisst når de evakuerte får flytte hjem – grunnundersøkelsene er i gang

Saken fortsetter under bildet.

– Henger ikke sammen med kvikkleire

– NGI har boret to punkter på området og tatt prøver. Prøvene blir analysert tidligst mandag. NGI har avsluttet boring for i dag, og vil komme tilbake mandag for ytterligere boringer og prøvetaking, opplyser Øydis Castberg i NGI lørdag ettermiddag.

Ifølge kommunen konkluderer NGI med at terrengendringene har skjedd over flere år, slik også beboerne fortale RB fredag.

– De ser ingen ting som gir grunn til å frykte et skred forbundet med kvikkleire. Det er kvikkleire i området, men den ligger dypt, og endringene i overflaten henger ikke sammen med dette, skriver kommunen.

Heller ikke utbygging i området skal ha sammenheng med hendelsen.

Likevel vil de tre boenhetene fortsette å være evakuert fram til alle prøvesvarene fra NGI foreligger.

– Utover dette fastslår geoteknikerne at området er trygt å bo og ferdes i. Skjetten skole, som ligger i nærheten, kan åpne som vanlig på mandag, opplyser Lillestrøm kommune.

Les også

Terje bor i huset som har sunket: – Jeg skulle bare ta et bilde

Kommentarer til denne saken