Gå til sidens hovedinnhold

Ikke sett tenna i tapeten

Leserinnlegg

Uttrykket hæla i taket og tenna i tapeten er et uttrykk for en livlig fest, men det blir ikke mye til fest om du er uheldig å må til tannlegen i Norge. Det skal ikke mye inngrepene til før du blir flådd.

Av en eller annen grunn blir ikke tennene våre sett på som en viktig del av kroppen. Tannhelse er ikke kun kosmetikk. Hvorfor skal ikke tannlegebehandling inngå i egenandelsordningen? God tannhelse er viktig for å forebygge fysiske og psykiske helseplager. Jeg kjenne studenter som ikke har råd til å gå til tannlegen og mange voksne ser seg nødt til å reise til utlandet for å få satt inn tenner som har knekt eller falt ut. Det skal ikke være nødvendig. Ikke bare utgjør dette en risiko for individet, men vi risikerer at disse som reiser til utlandet for tannbehandling, tar med seg multiresistente bakterier hjem til Norge. Vi er i utgangspunktet et av svært få land som foreløpig har lite problemer med multiresistente bakterier.

Da jeg jobbet som sykepleier på hjerteovervåkningen, hadde jeg en pasient som måtte operere hjerteklaffene. Han fikk beskjed om at operasjonen ikke kunne gjennomføres før han hadde fått trukket en råtten tann, for den ville øke risikoen for alvorlige komplikasjoner i forbindelse med hjerteoperasjonen. Tannhelse ER viktig. I dette tilfellet, faktisk på liv og død.

Vi i helsepartiet mener at tannhelse er en viktig del av helsa som bør inngå i egenandelstaket på samme vis som legebesøk og medisiner på blå resept.

Stem Helsepartiet, dersom du er enig i at tannhelse er så viktig at man ikke skal bli flådd når man må ha hjelp til å ta vare på den.

Yvonne Buer, nestleder, Helsepartiet, Lillestrøm

Kommentarer til denne saken