Det bekrefter stortingsrepresentant Abid Q. Raja fra Akershus til RB.no lørdag kveld.

– Vi er kommet til budsjettenighet med regjeringen, noe jeg er veldig glad for, sier han.

Han har selv vært på besøk hos Institutt for energiteknikk (IFE) og er fullt klar over utfordringene de står ovenfor.

– Å få vekk atomavfallet fra Kjeller tror jeg er viktig ikke bare for Romerike, men for hele landet og jeg tror IFEs direktør blir glad for disse pengene, sier Raja som har arbeidet hardt for at IFE skal få tildelt penger.

– Hvor glad ble du da det var enighet om tildelingen?

– Det var utrolig deilig. Atomavfallet er gamle synder som ikke bare kan ligge der å råtne. Så jeg er veldig glad for at det ble en løsning.

Får 35 millioner

For kun få dager siden skrev RB at IFE ville motta 15 millioner ekstra kroner i nysalderingen av årets statsbudsjett. Lørdag kveld viser det seg at IFE i tillegg får 20 millioner kroner ekstra i neste års statsbudsjett.

– Dette er veldig gledelige nyheter. Jeg regner med at disse pengene kommer på toppen av de 23 millionene som i utgangspunktet var bevilget i det opprinnelige forslaget til statsbudsjett, sier IFE-direktør Nils Morten Huseby og fortsetter:

– Regjeringen viser virkelig at de tar ansvar for å rydde opp i dette. Venstre skal virkelig ha honnør for at de har pushet saken.

Sannsynligvis til Frankrike

Hvordan atomavfallet skal fjernes er ikke avklart, men det mest nærliggende er å sende det til en fabrikk som nå blir bygget i Frankrike, der det vil bli behandlet slik at det kan lagres på en langsiktig og forsvarlig måte.

– Det er hovedalternativet. Det er få stedet i verden som kan ta i mot denne typen avfall. Fabrikken i Frankrike bygges nå og det er derfor utrolig viktig at vi får kommet i gang med nødvendige studier så fort som mulig, slik at fabrikken også kan håndtere vårt avfall.

LES OGSÅ:

– Politisk kalkulert risiko

Skal ha lagret radioaktivt avfall ulovlig

Ife fortviler: – Tiden renner fra oss hvis vi ikke tar grep

Av de 28 millionene regjeringen forslår til å rydde i atomavfallet, går ikke én krone til Kjeller