Gå til sidens hovedinnhold

Ife får 28 mill. til flytting av atomavfall

Artikkelen er over 4 år gammel

Institutt for energiteknikk (IFE) får 28 millioner i statsbudsjettet for 2017. Pengene skal gå til å starte flyttingen av atomavfall ut av Norge.

– Dette er en god start, sier stortingsrepresentant Ib Thomsen (Frp) fra Nittedal, som nabokommunen til IFE på Kjeller i Skedsmo. Atomavfallet har bekymret ansatte, naboer og miljøorganisasjoner i flere tiår.

 Thomsen peker på at atomavfallet har vært på Kjeller siden 1950-tallet, og at tidligere IFE-ledelse ikke har grepet ordentlig tak i problemet som han karakteriserer som «dramatisk».

 Det har nemlig aldri vært meningen at avfallet lagret i brønner skulle bli på Kjeller permanent. Nå sitter flere av beholderne fast i brønnene, muligens på grunn av rust. Dermed blir oppgaven med å heve beholderne og frakte dem vekk, enda mer krevende.

Ba om 70 mill.

IFE hadde bedt om 70 millioner kroner til å starte utredning for flytting av atombrenselet. Tanken er å få det plassert i et nytt anlegg for reprosessering som er under bygging i Frankrike.

Hvis ikke IFE kunne få penger for å starte arbeidet med å få innpass i dette lageret,  vil regninga for flytting av avfallet kunne bli enda høyere.

Da ville IFE og Norge måtte opparbeide sitt eget anlegg, noe som ville bli veldig kostbart, advarte IFEs adm.dir. Nils Morten Huseby da representanter fra energi- og miljøkomiteen var på Kjeller i september.

– Tidligere svikt

 Ifølge Ib Thomsen, er ordlyden i forslaget til statsbudsjett som ble lagt fram klokka 10.00 i formiddag, at : « Regjeringen foreslår å bevilge 28 millioner kroner på å sikre at den framtidige nedbyggingen av de norske atomreaktorene på Kjeller og i Halden, samt håndtering av atomavfallet, vil skje på en trygg og forsvarlig måte.»

 – Om ikke alle 70 millioner som Ife har bedt om foreslås bevilget nå, så er dette en god start. IFE får nå penger til å opprydding av et problem som har vart siden 1950-tallet. Her har tidligere ledelse på IFE og tidligere regjeringer sviktet, fastholder Ib Thomsen.

Kommentarer til denne saken