Kjenner seg ikke igjen i Bellona-slakt etter reaktorrapport

Delte meninger: Mens miljøorganisajonen Bellona mener atomreaktoren ved Insititutt for energiteknikk (IFE) har fått totalslakt i en rapport fra internajsonale eksperter, ser Kjeller-bedriften selv helt annerledes på det.

Delte meninger: Mens miljøorganisajonen Bellona mener atomreaktoren ved Insititutt for energiteknikk (IFE) har fått totalslakt i en rapport fra internajsonale eksperter, ser Kjeller-bedriften selv helt annerledes på det.

Artikkelen er over 3 år gammel

Bellona mener Institutt for energiteknikk (Ife) har fått drepende kritikk i en rapport laget av internasjonale observatører. Kjeller-bedriften skjønner knapt hva miljøorganisasjonen snakker om.

DEL

Atomreaktoren på Kjeller har den siste uken blitt gjennomgått av en ekspertgruppe fra andre reaktorer rundt om i verden. Den resulterte blant annet i en rekke forbedringspunkter.

Ife sier de skal ta tak i hvert eneste et, men oppfatter konklusjonen i rapporten som svært positive.

Strategi- og kommunikasjonsdirektør Silje Aspholm Hole mener observatørene fra det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fant langt færre mangler enn det som er vanlig.

– For oss er dette en svært positiv evaluering. Det mener vi ikke bare fordi de avdekket færre mangler enn det som er vanlig ved slike besøk, men vi har også fått verdifulle innspill for hvordan vi skal bli enda bedre, sier Aspholm Hole til Romerikes Blad.

– Drepende kritikk

De uttalelsene står i sterk kontrast til hva daglig leder Nils Bøhmer i miljøorganisasjonen Bellona sier til NRK.

Der går atomfysikeren til knallhardt angrep på sikkerheten ved romeriksreaktoren.

– Det er alarmerende at både Statens strålevern og IAEA har påpekt en rekke av disse punktene tidligere. Og at listen med mangler er såpass omfattende. Det listes opp over 30 mer eller mindre alvorlige punkter som må rettes opp i, sier han til statskanalen.

Der hevdes det også at Ife bryter med internasjonale regler. Det betrakter Bøhmer som alarmerende.

– IAEA kommer i denne rapporten med en drepende kritikk av hvordan sikkerheten er ivaretatt ved JEEP-2 reaktoren på Kjeller. Dette er spesielt alvorlig siden Statens strålevern i lang tid har hatt Institutt for energiteknikk (Ife) under skjerpet tilsyn på grunn av manglende sikkerhetsorganisering. Det ser ikke ut som Ife evner å ta de nødvendige grepene som må gjøres for at reaktoren kan drives sikkert.

Brannmangler

Ved Ife mener de at det er faktisk feil at de bryter med internasjonalt regelverk. Begrunnelsen er enkel:

– Det finnes ikke noe internasjonalt regelverk. Vi er vurdert ut fra standarder og beste praksis til IAEA, Det internasjonale atomenergibyrået. Vi er underlagt norske regler som følges opp av Statens strålevern. Vi stiller oss noen spørsmål ved Bøhmers kritikk. Det er mye vi ikke kjenner oss igjen i, sier Aspholm Hole.

Brannsikkerheten rundt selve reaktoren er et av de sentrale punktene til ekspertene. Det skal ikke være mulig å stenge ned reaktoren fra utenfor kontrollrommet.

– Reaktoren er i god teknisk stand. Samtidig skal vi gjøre en ny analyse av brannsikkerheten og alle andre anbefalinger de har gitt. Vi har invitert ekspertene tilbake på besøk om 15–18 måneder der de undersøker om tiltakene som de anbefaler er satt i verk. Samtidig har vi invitert IAEA til en gjennomgang av sikkerhetskulturen ved hele Ife, og det skal gjøres i mars 2018. Ife setter sikkerhet foran alt og prioriterer å forbedre oss kontinuerlig.

Hun understreker at besøket var noe Ife inviterte til selv og ble takket for at de var så åpne og transparente.

– Ekspertgruppen sa at de ikke har avdekket noe som helst som gjør at vi ikke skal få fornyet konsesjon.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken