Gå til sidens hovedinnhold

I Vigelandsparken med Roy Jacobsen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På randen av Vigeland av Roy Jacobsen
60 sider Cappelen Dam

Hvor mye vet man egentlig om sine egne foreldre? Hver uke over flere år tilbrakte Roy Jacobsen noen timer i Frognerparken sammen med søsteren og faren mens moren var hos tannlegen. I hvert fall var det det Roy trodde. Men da moren dør i en dramatisk trafikkulykke kommer spørsmålet om morens dårlige tenner opp. Hadde hun egentlig så dårlige tenner, eller var det en annen grunn til at hun hver uke hadde en avtale i nærheten av Frognerparken? Hans egen familiehistorie og historien om Vigelandsparken eller Frognerparken som den også kalles, veves sammen i denne lille boka. Teksten ble første gang utgitt i fjor i en antologi om Oslo kommunes kunst. Men den er denne våren gitt ut som en egen bok med fotografier fra Vigelandsparken tatt av John Erik Riley.

Stein var de fortrolige med i Jacobsen sin familie. Faren var tidligere steinarbeider og familien tilhørte arbeiderklassen. Kunst derimot var ikke noe de brukte tid på. Sånn sett var skulpturene i Vigelandsparken ikke noe de viste mye om. Vigelandsparken var egentlig et fremmed territorium siden det lå på vestkanten, og ikke et sted de oppholdt seg bortsett fra disse turene til tannlegen. Alle som besøker Vigelandsparken legger merke til Sinnataggen, men hvor mange legger merke til den lille jenta på andre siden av brua som heter Melankoli? Hva er historien bak henne? Roy Jacobsen forteller historier om hvordan Vigelandsparkens og alle dens mange statuer ble til. Vi får høre om hvorfor alle statuene er nakne og hvordan det måtte bygges en egen jernbanelinje oppover Bygdø Alle for å få fraktet Monolitten opp til parken. Jacobsen veksler mellom dette og betraktninger av sin egen, moren og farens oppvekst. For dem som har lest bøker av Jacobsen er det lett å se paralleller til forfatterskapet, men også de som ikke har lest Jacobsen før vil ha glede av å lese denne boka.

Kommentarer til denne saken