Romerikinger sparer i snitt 155.000 korner i innskudd og fond. Gjerdrum og Ullensaker er på topp når det gjelder sparing på Romerike.

Personer bosatt på Romerike har i snitt 117.000 kroner i rene sparepenger. I tillegg har de 38.000 kroner i fond. De som sparer mest i bank bor i Gjerdrum, mens de som bor i Ullensaker er flinkest på fondssparing., skriver SpareBank 1 i en pressemelding i anledning Verdenssparedagen, som fylte hele 95 år 31. oktober.

- Vi synes det er bra at Romerikinger generelt er flinke til å spare. Vi lever lenger, og det blir stadig viktigere å tenke langsiktig med sparingen. Rådet er å sette av litt til sparing hver måned hvis man har anledning til det, sier regionbanksjef Romerike hos SpareBank 1 Østlandet, Bjarne Kalleli.

Gjerdrumsokninger sparer mest

Det er kunder bosatt i Gjerdrum som sparer mest i bank av alle på Romerike. Den gjennomsnittlige kunden i Gjerdrum har 293.000 kroner i ren banksparing. De i Ullensaker har mest penger plassert i fond, med et snitt på 65.000 kroner.

– Samtidig er nedbetaling av gjeld en god form for sparing som vi ser at romerikinger er flinke til. Vi opplever at folk på Romerike generelt har et godt og sunt forhold til egen økonomi og sparing, sier Kalleli.

Ser man på gruppen barn og unge (0-25 år), så viser tallene at også disse er flinke sparere. I snitt har barn og unge i regionen 44.000 kroner i banksparing, og 8.000 i fond. Det vitner om at mange tenker sparing i ung alder, og at foreldrene har et bevisst og godt forhold til sine barns sparing.

– Det er viktig å innarbeide gode økonomiske vaner mens man er ung, og det er lurt å begynne med sparing tidlig. Mange foreldre sparer også faste beløp til barna sine på låste høyrentekontoer eller i fond. Dette kommer veldig godt med når barna en gang skal flytte ut og trenger egenkapital til egen bolig.

Spareapp for barn

I en verden som blir stadig mer digital og hvor fysiske kontanter blir sjeldnere, endres også måten for hvordan barn oppfatter og lærer om penger. SpareBank 1 har i den forbindelse utviklet en egen app beregnet på barn, kalt Spink.

– Spink er en app som gir barn muligheten til å lære seg om penger og sparing på en trygg og god måte. Her har foreldrene innsikt og kontroll, samtidig som barna selv får muligheten til å kjenne på det å spare og ha oversikten over sine egne penger, sier Kalleli.

Banksjefen mener at boligsparing for ungdom (BSU) er en spareform som er svært attraktiv og som alle unge bør vurdere. BSU gir nemlig svært gode renter og skattefradrag hvert år. Man kan spare i BSU frem til man fyller 34 år. Pengene er låst til boligformål. I snitt sparer de som har BSU-konto og er bosatt på Romerike 69.000 kroner.

– Har du anledning til det så bør du spare i BSU. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året og kan trekke fra 5.000 kroner på skatten. Det er en av de mest gunstige spareformene som finnes, sier Kalleli.

Verdenssparedagen ble opprettet i 1924 da representanter fra 29 land møttes i Milano for å sette fokus på fordelene ved å spare. De fant ut at dette var så viktig at de ville skape en verdensomspennende sparedag og datoen ble satt til 31.oktober.

Hvert år i slutten av oktober arrangerer SpareBank 1 Østlandet «Sparebankuka» for barn. Hensikten er å inspirere til egen sparing fra barna er små. Flere kontorer over hele Østlandet åpner i den forbindelse lokalene sine og inviterer barn og foreldre inn på sparebøssetømming og forskjellige aktiviteter.

På Romerike arrangeres sparebankuka i Lillestrøm og på Jessheim.