Da jeg engasjerte meg politisk i forbindelse med valget i 2015, var dyrevelferd et område jeg løftet høyt. Gjennom mye hardt arbeid, kunne jeg og Venstre se at vi oppnådde resultater. Vi var landets andre kommune til å vedta en dyrevelferdsplan, etter forslag fra Venstre. Dessverre har flertallet i nye Lillestrøm kommune, stemt ned en slik plan. De har også til stadighet stemt mot Venstres forslag om mer dyrevelferd.

Kommunedirektøren har nå levert en sak til politikken, der man endelig har funnet et lokale som kan benyttes til smådyrmottak. Forhåpentligvis får dette enstemmig tilslutning fra politikken.

Løser seg endelig

Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn har i mange år vært på leting etter et egnet lokale til å starte opp et smådyrmottak. Det er rett og slett så mange dyr som trenger hjelp, så de frivillige har ikke plass eller kapasitet i hjemmene sin mer. Og nå ser det altså endelig ut til å løse seg. Kommunen bidrar med lokale, Dyrebeskyttelsen står for driften. Det gleder meg stort.

Dyr dumpes

Hvorfor skal kommunen bry seg med dyr, tenker du kanskje? Forskning viser at mennesker som kan utføre ondskap mot dyr, også kan utgjøre en fare for mennesker. Det betyr altså i praksis at god dyrevelferd er god menneskevelferd og god samfunnsvelferd.

Vi mennesker anskaffer oss kjæledyr for vårt eget velbehag. De er søte, morsomme, og det er koselig med dyr. Men så endrer livet seg, og det er ikke like lett å ha dette kjæledyret lenger. Da er vi avhengige av det finnes folk som stiller opp og tar vare på dyrene våre. De dyrene som skal bo i Dyrebeskyttelsens smådyrmottak er ofte dyr som ikke evner å bo i vanlige hjem, som trenger andre ting enn det et vanlig hjem kan tilby. Dette kan være fordi de er dumpet når folk skal på ferie, de er mishandlet eller på annen måte, blitt ødelagt av oss mennesker. At det finnes folk som bruker fritiden sin på å ta vare på disse, synes jeg er helt fantastisk. Jeg heier sånn på Dyrebeskyttelsens ønske og vilje til å realisere dette. Og jeg heier på politiker-kolleger, som nå kan velge å si ja til noe helt fantastisk.

Dyrevennlig kommune

Når dette vedtas i kommunestyret, får jeg igjen håpet om at Lillestrøm kommune kan bli en dyrevennlig kommune. Jeg får troen på at flere partier kan støtte Venstres forslag om egne søkbare fond til friville organisasjoner som tar på seg slikt arbeid. Det får vi vel neppe vite før neste budsjett vedtas, men jeg krysser fingrene for at det er gått et lys opp for flere. Kanskje kan vi nok en gang få på plassen dyrevelferdsplan også. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves.

Margrethe Prahl Reusch, Leder av Lillestrøm Venstre