I Norge er det blitt tradisjon for mange barn å lete etter godteriegg som haren har gjemt. Men hvorfor det er haren og ikke høna som har fått denne jobben, er fremdeles et mysterium.  Foto: Shutterstock

Hvorfor legger haren egg?

Skikken med at påskeharen leverer godteriegg, har fått fotfeste i Norge. Men hvorfor er det haren og ikke høna som legger egg?
Av
Publisert

– Det virker som skikken med at påskeharen kommer med egg som barna skal lete etter, har blitt vanlig i Norge, sier historiker og professor emeritus ved NTNU, Audun Dybdahl.

Selv er han født i 1944 og vokste opp uten kjennskap til den gavmilde haren.

– Da jeg var barn, var det ikke aktuelt med noe eggleting. Jeg tror ikke vi visste hva påskeharen var en gang. Vi hadde heller ikke påskeegg til våre barn da de var små, påpeker han.

For barnebarna hans er imidlertid jakten på egg blitt en påsketradisjon.

– Vi har et gammelt småbruk hvor vi ofte er i påsken, og der er det mange steder å gjemme eggene.

Akkurat når og hvordan påskeharen ble påskens versjon av julenissen, er ifølge Dybdahl vanskelig å si. Men første gang skikken blir nevnt, er i et verk fra 1682.

– Da publiserte tyske Georg Franck von Franckenau en avhandling på latin med navnet «De ovis paschalibus», altså «Om påskeegg». Der står det at påskeharen legger egg som den gjemmer i gress og kratt i hagen, mens de voksne morer seg over barna som leter etter eggene, forklarer Dybdahl.

Ifølge ham bidro leketøys- og godteriindustrien til at skikken fra rundt 1850 begynte å spre seg ved at de lagde harer som påskesymboler. Påskeharen ble etter hvert også vanlig som motiv på postkort.

Kommersielle krefter kan altså ha bidratt til at skikken spredte seg. Men det forklarer likevel ikke hvorfor det er haren, og ikke høna, som legger egg. Igjen har Dybdahl ikke noe sikkert svar, men ramser opp flere grunner til at haren kan ha blitt tatt inn i varmen som påskesymbol.

Pappegg fylt til randen av smågodt er en påsketradisjon mange kan like.   Foto: NTB Scanpix

Pappegg fylt til randen av smågodt er en påsketradisjon mange kan like. Foto: NTB Scanpix


– Harens gode forplantningsevner har gjort den til et symbol for fruktbarhet. Også egg er et kjent symbol på fruktbarhet, påpeker han.

To kjente symboler for fruktbarhet kan altså ha blitt blandet sammen til én tradisjon.

– Haren har dessuten vært et populært motiv i kirkekunst. Blant annet førte en forestilling om at haren kunne reprodusere seg uten å miste jomfrudommen, til at jomfru Maria av og til er blitt avbildet sammen med harer, forteller han.

Et ofte brukt motiv er også tre harer med felles ører, som symbol på treenigheten.

Uansett opphav har tradisjonen med harer og påskeegg satt seg, ikke bare i Norge, men også blant annet i USA og andre land i Europa.

I Storbritannia har man i flere hundre år rullet dekorerte egg ned gressbakker i påsken, og konkurrert om hvem som kommer lengst uten å knuse skallet. Denne tradisjonen lever videre i USA, der presidenten hvert år siden 1878 har invitert til «The White House Easter Egg Roll».

At påskeharen gjemmer egg til barna ble først nevnt i en tekst fra 1682. Dette motivet er fra 1907.

At påskeharen gjemmer egg til barna ble først nevnt i en tekst fra 1682. Dette motivet er fra 1907.

Her inviteres barn til å rulle sjokoladeegg på gresset utenfor Det hvite hus. Det hele overvåkes selvfølgelig av den til enhver sittende president – og påskeharen selv.

Sjokoladeprodusentenes salgstall tyder på at påskeharen kanskje får litt hjelp med å fylle eggene med påskegodt. Ifølge Nidar kjøper nordmenn til påske 23 millioner av Nidars påskefigurer i marsipan og sjokolade. Også Kvikk Lunsj er en påskevinner med 20 millioner solgte sjokolader i påsken, noe som utgjør rundt halvparten av årsproduksjonen.

Noen velger også å fylle påskeegget og magen med sunnere saker: Ifølge en pressemelding fra Bama fra fjorårets påske spiser nordmenn 16 millioner appelsiner og 19 millioner klementiner i løpet av påskedagene. Klementinen har med andre ord gått forbi påskeklassikeren appelsinen i popularitet.
Artikkeltags

Kommentarer til denne saken