Gå til sidens hovedinnhold

Hvor skal byen ligge?

Leserinnlegg

Jo, den må ligge der det er plass. Og det finnes plass, selv i Lillestrøms umiddelbare bykjerne.

Det er et stort kompliment til byen vår, det faktum at mange vil flytte hit. Det faktum at markedet sier at Lillestrøm er nesten like dyrt som beste vestkant i Oslo, er det største komplimentet en liten by rett utenfor hovedstaden kan få.

Men voksesmerter er reelle smerter. Og det kan være fristende å sammenligne Lillestrøm by med en ungdom tidlig i tenårene. Litt uferdig, litt uproporsjonal og med noen ikke så kledelige kviser. Men som vi alle vet, vil selv den mest kvisete tenåringen vokse opp til å bli en flott ung voksen. Det er slik vekst fungerer.

Lillestrøm er en mulighetenes by. Her finner du blant annet et verdensledende forskningsmiljø, en myriade av serveringssteder med inspirasjon fra alle verdens hjørner - og et stadig større tilbud av varer og tjenester. Den kvisete tenåringen, har alle muligheter til å bli en fremragende ung voksen.

Men da må vi tørre å ta valg - tøffe valg. Vi må legge byen der det er plass. Og det er plass, men kanskje ikke på de stedene der vi ofte tror. I dag oppleves det enklest å få plass ved å fylle havebyene med tettere bebyggelse. I Venstre ønsker vi å bevare havebyenes særpreg. Da må vi stille strengere krav til grøntpreg og legge begrensninger på utnyttelsesgraden i etablerte småhusområder, samtidig som vi finner andre steder å fortette.

Å bygge høyt og tett i sentrumsaksen gir mange boliger på lite fotavtrykk. Det er bra. Men alle kan ikke bo i blokk langs Storgata. Og i Venstre ønsker vi ikke å ødelegge sårbar natur for å bygge boliger, for eksempel i Nitelva. Vi har fortsatt andre muligheter, vi har mer plass. Denne plassen finner i områder som har vært benyttet til industri, parkering eller annen plasskrevende aktivitet. Otto Olsen-tomten i Nesgata er ett slikt eksempel, der man nå får mange boliger i umiddelbar nærhet til sentrum, uten at det går utover eplehaver eller at det er i høyblokk i Storgata. Litt bortenfor, ved de gamle industriområdene på Nesa, venter grunneiere tålmodig på å få sette i gang sine planer om transformasjon av sitt område. Her er ønskene å etablere et godt boligmiljø med lavblokker og rekkehus. Det trenger Lillestrøm mer av.

Flere år på rad, har vi i Venstre ønsket at grunneiere skal få lov til å betale for en områderegulering, slik at prosjektene på de tomtene der det faktisk er plass, kan komme i gang. Ønsker vi mindre nedbygging av havebyene, ønsker vi mindre press på naturen i og rundt byen vår? Da må vi i så fall prioritere å bygge på de tomtene som ikke er natur eller havebyer. Og da må vi i politikken ta ansvar og la disse områdereguleringene komme i gang. Slik vi i Venstre har tatt til orde for i mange år allerede.

Margrethe Prahl Reusch, Leder Lillestrøm Venstre, stortingskandidat Viken Venstre, Lillestrøm

Kommentarer til denne saken