Norge i 2022. Dette er virkeligheten vår. Dette intense hatet mot Arbeiderpartiet. Jeg påstår ikke at ingen andre politiske partier blir utsatt for lignende, men det hater er nok ikke like sterkt som det er mot Arbeiderpartiet.

Det er betimelig å spørre hvor alt kommer fra? Nå når vi igjen ser det i kommentarfeltene i media etter at Dagbladets politiske redaktør Ramnefjell har skrevet en kommentar med overskriften «Regjeringen har skiftet til vinterpels». Det tok ikke lang tid før kommentarfeltet under til Dagbladet ble fylt med grums. Det er rene drapstrusler som blir postet. Drapstrusler mot landets statsminister og hans finansminister.

Hat og sinne

Det er både kvinner og menn som skriver. Fellesnevneren er hat og sinne. Det skremmer meg! Jeg vet hva et slikt intenst hat kan føre til. Jeg har venner som ble skutt etter en sommerdag på Utøya, eller bombet i filler i regjeringskvartalet.

Når voksne mennesker oppfordrer til drap i kommentarfelt da er vi langt forbi det som er akseptabelt av både oppførsel og det som omhandler ytringsfriheten vår. Dette er voksne mennesker som sprer hat og oppfordrer til kriminelle handlinger.

Som samfunn skal vi ALDRI akseptere dette. Jeg er sluttet å tro på ordene «det var ikke slik ment», når det kommer fra noen som tydeligvis burde vite bedre. For vi vet bedre!

Det gjør vi alle. Vi må bare ta valget hver og en av oss!

Konspirasjonsteori

Forskningen viser at hatet og grumset kommer og spinner ut fra konspirasjonstenkningen.

Personer som gir uttrykk for en konspirasjonsteori, tror ofte på mange. Skal vi ta tak i problemet, må vi forstå hva som gir konspirasjonsteoriene en grobunn. Ifølge forskningen handler det i stor grad om en grunnleggende opplevelse av avmakt og maktesløshet, som følge av en økende avstand til politikerne og myndighetene. Denne avmaktsfølelsen resulterer i mistillit både mot politikere og vanlige informasjonskanaler. Konspirasjonsteoriene gir en følelse av kontroll i en truende verden. De gir folk en følelse av å ha skjønt noe som ikke alle andre har skjønt.

Er det er noe som virker mot konspirasjonsteorier, så er det medbestemmelse og transparens, altså gjennomsiktighet ifølge forskerne. Når folk føler seg inkludert i beslutningsprosessene, og det er tydelig hva som ligger til grunn for en avgjørelse, så skaper det mindre mistillit og mindre grobunn for konspirasjonstenkning. For å bekjempe konspirasjonsteorier må vi derfor ta tak i den helt reelle opplevelsen av avmakt og utrygghet og bekjempe demokratiske underskudd i samfunnet. Her kan flere åpne politiske møter, og inkludering av innbyggerne være en viktig arena.

Respekt

I åtte år var Erna Solberg landets statsminister. Skiftet kom sist høst. Jeg jobbet ganske aktivt for det skiftet. Poenget mitt er hvordan en gjør akkurat dette. Noe som jeg tror, kan være en lærdom for mange. I de årene hun var statsminister brukte jeg mye tid på å lære mine egne barn hva det vil si å være politisk uenig i sak. Jeg brukte også tid på å snakke godt om Erna Solberg som landets statsminister. Jeg lærte barna mine at det er mulig å ha respekt for en statsminister fra ett annet politisk parti, og samtidig diskutere uenighetene, og at politikere fra andre partier også er bra mennesker.

Det fine er at de lærte seg å omtale henne med respekt!

Trusselbrev

Jeg har drevet med politikk siden jeg var småjente. Det er på godt og vondt. Mest godt, selv om jeg aldri glemmer det første anonymet trusselbrevet jeg fikk i postkassen. Jeg var i 20-årene. I ettertid har det blitt flere. Det gjør noe med en som person. Hos meg har det ført til at jeg veier ordene mine før jeg sier noe i det offentlige rom. Jeg gidder bare ikke det grumset som kommer etterpå. Jeg opplevde det sist i valgkampen for et år siden. Jeg fikk gjennomgå av enkelte når vi sto på stand, og de kommentarene viser at hatet lever i beste velgående. Det er derfor naivt å tro at dette ikke finnes i ditt eget nærmiljø. Det kan være naboen, kollegaen, vennen eller noen i familien din som skriver og ytrer seg på denne måten. Hvordan reagerer du som medmenneske? Sier du i fra? Eller tier du? Jeg håper at du heretter hever stemmen din og tar til motmæle mot hatefulle ytringer.

Det jeg frykter om dette hatet får lov å florere er at demokratiet svekkes. Når jeg påstår dette er det fordi jeg tror at flere vil kvie seg for å ta del i debattene, stille til valg og engasjere seg. Dette vil være et tap for nasjonen vår, uansett hvilket parti en stemmer på eller engasjerer seg i. Vi kan ikke la oss true til taushet av hat og mennesker som har et forskrudd syn på virkeligheten vår.

Jeg har tiet altfor lenge. Hatet skal ikke ties i hjel, det skal snakkes i hjel!

Kristine Merethe Larsen, medlem Arbeiderpartiet, Jessheim