Den norske cupfinalen henger høyt og er en eventyrlig folkefest og institusjon i norsk fotball. Både kongen og Askeladden skal ha litt av æren for det.

106 år etter stiftelsen, 46 år etter første kongepokal og seks år etter den siste, skal Lillestrøm igjen i finalen, denne gang mot Brann. Skalpen mot Sarpsborg 08 i jubileumsåret 2017, henger høyt, men vi er enige med NRKs kommentatorlegende Arne Scheie fra Skedsmo som har rangert 1977 som det aller største LSK-øyeblikket: «Det var LSKs første norgesmesterskap, og det var de to suverent beste lagene i serien. Det var Lillestrøm mot Bodø/Glimt, Tom Lund mot Harald Berg. Og Tommy scoret vinnermålet.»

Lillestrøms cupeventyr startet seint. 1950-tallet endte med tre finaletap. Det gikk 60 år fra klubben ble stiftet 2. april 1917 til pokalen endelig kom hjem med det legendariske 77-laget som tok The Double. LSK gjentok cup-bragden året etter mot årets finalist Brann og mot Moss i 1981, da Åråsen fikk Hans Majestet Kongens Pokal til odel og eie. LSK skal lørdag ut i sin 14. cupfinale, seks av dem er endt med seier.

I mange land er cupen er parentes, men som i England ruver den i Norge. Norgesmesterskapet i fotball for menn så dagens lys allerede året Norges Fotballforbund ble stiftet i 1902, tre år før unionsoppløsningen med Sverige og lenge før seriespillet. Kongehuset skal også ha litt av æren fordi finalen allerede i 1906 ble en nasjonal begivenhet med det ferske kongeparet, kong Haakon VII og dronning Maud som tilskuere.

Kong Oscar II satte opp kongepokal for den aller første turneringen. Fram til 1948 da Ullevaal tok over, ble finalen gjerne spilt på Frogner stadion i Oslo, men den ble også spredt til en rekke byer, noe som – ved siden av den særegne bindingen til engelsk fotball, tv-overføringene fra 1961 og at askeladdene har mulighet til å lykkes – har bidratt til populariteten. Pluss at cupfinalen tradisjonelt markerer sesongavslutningen. Unntaket er de to siste sesongene, så cupvinner for 2022 kåres våren 2023. Heldigvis blir det med unntakene. På tampen av året blir det ny cupfinale på Ullevaal.

Vi får håpe på gjentakelse av 1978, sist LSK møtte Brann og vant 2-1,for øvrig etter to scoringer av Vidar Hansen. I år er dessverre ingen kongelige til stede på finalearenaen. Men uansett: Nyt opplevelsen og ha en fin cupfinalefest!