Gå til sidens hovedinnhold

Hvilket kjærlighetsspråk snakker du?

Har du noen gang kjent på å føle deg oversett av partneren din? Du føler du gir og gir, men sitter med følelsen av at du ikke får stort tilbake? Eller kanskje du selv har hørt at du er så lite romantisk av deg, og at partneren din hadde satt pris på og blitt bedre verdsatt?

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Vi alle er forskjellige, og vi har også forskjellige måter å vise kjærlighet på. Noen gjør det gjerne gjennom en tjeneste – som å ta oppvaskmaskinen eller vaske bilen. Mens andre ønsker å gi en gave, overraske med blomster eller oppleve noe sammen.

Vet du hvilket kjærlighetsspråk du snakker? Og vet du din partner sitt? Kanskje det kan være en logisk forklaring på hvorfor man ikke alltid kjenner på kjærligheten til hverandre og føler seg oversett?

Psykologen Gary Chapman har undersøkt dette nærmere og fastslått at man kan dele det opp i fem ulike sjangere. Fem ulike måter å vise sin kjærlighet på til sin partner. Men av disse fem, kan man kun plukke ut to måter av disse hver. Så spør deg og din partner hva deres to er, og se om det kanskje kan gi mening og forståelse i hvordan man verdsetter hverandre. Det er mer interessant enn du tror!

Les også

Uten å innse det selv, var jeg den som utsatte møter og sosialt samvær fordi det var lettere å være hjemme. Alt ble et ork

  • Det første kjærlighetsspråket er gjennom ord. Noen ønsker å dele sine følelser, fortelle med søte tekstmeldinger eller gode samtaler at partneren betyr noe for en. Dette er kanskje den mest direkte måten, her får man det på svart hvitt.
  • Det andre kjærlighetsspråket er tid. Mens noen trives godt i avstandsforhold og setter pris på de lange meldingene, og søte bursdagskortene, ønsker andre å tilbringe tiden mest mulig sammen. Det at partneren bestemmer seg for å heller finne på noe med deg, tar seg god tid under telefonsamtalen man har i løpet av dagen, eller avlyser planer for å sette av tid midt oppi hverdagskaoset til å pleie kjærligheten, kan bety mer enn noe annet.
  • Det tredje kjærlighetsspråket er gaver. Det kan være store, små, kostbare eller enkle. En sjokolade fra matbutikken under helgehandelen. Eller en blomsterbukett hver fredag. Små ting som viser at partneren har sett et behov og ønske, engasjert seg i dine interesser. Og vil vise det med kjærlighet gjennom å overraske.
  • Det fjerde kjærlighetsspråket er tjenester. Noe man fysisk gjør som å lage mat, ta en klesvask, støvsuge eller klippe gresset. Ting som tilgodeser dere felles eller avlaster med en plikt mindre i den kaotiske tiden, kan bli satt stor pris på.
  • Det femte og siste kjærlighetsspråket er fysisk nærhet. Det å gi en klapp på rumpa under matlagingen, et kyss, en form for seksuell kontakt. En lang og god klem, eller det å holde hender. Små ting i hverdagen som gjør at man føler seg nær hverandre fysisk, er også en måte å vise kjærlighet på.

Vi satte oss ned sammen og gikk gjennom de ulike språkene. Vi fant ut av at vi hadde forskjellige, både i hva vi ga og hva vi ønsket å motta. Plutselig ble det mer logisk at han kanskje hadde vist meg mer kjærlighet enn jeg trodde, det bare var ikke helt den måten jeg gjorde det selv på. Og kanskje var det ikke så rart at han følte seg oversett, selv om jeg følte jeg ga han masse kjærlighet. Nettopp fordi vi så på hvordan man ga det, på ulike måter.

Les også

Komplimentene leveres på sølvfat, som om far gjør mor en tjeneste ved å passe egne barn

Gjennom denne samtalen fant vi ikke bare ut hvordan vi viste kjærlighet, men også hva vi ønsket av måter å vise det tilbake på. Det er mange måter å gjøre det på, og plutselig gikk den irriterende rumpeklaskingen på kjøkkenet under matlaging over til å føles som et tegn på kjærlighet og bekreftelse.

Hvordan foretrekker du å vise/motta kjærlighet. Og er det annerledes enn din partner?

RBs spaltist er Norges største mammablogger med hundetusenvis av følgere. Instagram: @saraaemiliee

Kommentarer til denne saken