Gå til sidens hovedinnhold

Hvem tar over?

Kommentar

Historiens lengstsittende Høyre-statsminister er klar til å brette opp ermene og slåss for sin tredje periode. Det er ikke over før det er over, synes å være hennes motto, fire måneder før velgerne går til stemmeurnene 13. september.

Ledelsen for de rødgrønne partiene er formidabel på målingene, men mirakler har skjedd før, seinest for fire år siden da Ap-leder Jonas Gahr Støre snublet på målstreken og taktisk stemmegivning fra høyrevelgere i tillegg berget Venstre over sperregrensen.

Ikke mindre enn fire ulike koalisjoner har 60-åringen ledet siden 2013. Først sammen med Frp, så kom Venstre inn, deretter KrF etter en dramatisk maktkamp, før Frp forsvant ut i januar i fjor. Ernas store bragd er den borgerlige flertallsregjeringen med alle fire, men den varte kort, til tross for alle oljemilliardene som er brukt som smøring. Høstens alternativ er det sittende regimet med Høyre, KrF og Venstre. Småpartiene har sagt at det uaktuelt å regjere med Frp. Skjønt, det sa de for fire år siden også.

Mens samarbeidspartiene har slitt på gallupene og alle som en også har skiftet partileder, holder Erna Solberg og Høyre koken. Pluss/minus midt på 20-tallet har holdt seg gjennom hele hennes statsministergjerning, og spesielt i Akershus og Oslo er Høyre sterke og kan sope med seg en haug med distriktsmandater.

Høyre kan ende opp som landets største parti i valget, selv om Erna har fått noen korona-striper i lakken denne våren. Smittevernbrudd på bursdagen og en statssekretær som gjorde flere forsøk på å skape konflikt og splid når den offisielle linja under pandemien er samhold og solidaritet, er eksempler på det. Uttalelsen om at fattige neppe hadde råd til mat og klær før pandemien heller, vitner om en realitetsorientering på linje med den franske dronningen Marie Antoinette som skal ha anbefalt kaker da folket protesterte fordi de manglet brød.

Norge har 200.000 arbeidsledige. Sosiale forskjeller later til å bli en av de viktigste sakene i valgkampen. Fordel: Ap.

Høyres juniorpartnerne har slitt i store perioder. Både Venstre og KrF må over sperregrensen og Frp løfte seg med Sylvi Listhaug dersom det skal bli fortsatt posisjon og fire nye år.

Taper Erna valget, vil det snart også være duket for en ny leder. Hun har sittet siden 2004, men bedyrer overfor VG at hun ikke vil gå av valgnatta ved et nederlag à la Lars Sponheim (V) og Kristin Halvorsen (SV). Partiet skal få god tid til å velge etterfølger. Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang har meldt seg på i debatten og mener Høyre må hoppe over en generasjon – nestleder Jan Tore Sanner og utenriksminister Ine Marie Eriksen – og gå rett på 2. nestleder Tina Bru og Henrik Asheim som arvtakere.

Det er dumt å forskuttere noe som helst i politikken. Nå er det digitalt landsmøte og ny politikk skal vedtas. Spesielt alkoholpolitikken har fått mye oppmerksomhet. Her er det mye Unge Høyre: Åpent Vinmonopol til klokka åtte på kvelden, også på lørdager, og sterkøl i butikkene til klokka 23.

Men vedtatt blir det neppe, i alle fall ikke sterkøl på Kiwi, fordi en slik ordning vil bidra til å undergrave særordningen med Vinmonopol som EU tillater fordi sosialpolitikk trumfer fri konkurranse.

Kommentarer til denne saken