Gå til sidens hovedinnhold

Hvem overtar klubba til høsten? En av disse to, eller en helt annen?

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvem som skal styre utviklingen i kommunen og ta vare på fellesskapets penger og eiendom på best mulig måte, vet man aldri før valglokalene stenger og stemmene er talte.

Vi er inne i et valgår. Når ferien er over, vil lokalpolitikerne starte valgkampen. Hvilke kampmidler vil bli tatt i bruk?

Erfaringsmessig går noen ikke av veien for å bruke både svertekampanjer og intrikate strategier for å skade politiske motstandere.

Det er uvisst hvilke reaksjoner det skaper hos velgerne og hvor mye som gjennomskues.

Men generelt er troen på hedersmenn og -kvinner som er engasjert i politikken fordi de ønsker et bedre samfunn, nok betydelig svekket. Så spørs det hvordan det slår ut på valgoppslutningen.

Resultatet av høstens kommunestyrevalg i Ullensaker, kommunen jeg kjenner best her på Romerike, kan bli mer åpent enn på mange år.

Det skal likevel mye til for å rokke ved flertallet bak dagens ordfører, Tom Staahle (Frp), og Høyres Willy Kvilten, varaordfører denne perioden, når det gjelder hvem som skal ha kontor i rådhuset på Jessheim de neste fire årene. Så lenge KrF og Venstre er trofaste støttespillere i ordfører- og varaordførervalget slik de har vært de siste valgperiodene, skal det relativt mye til for at de rødgrønne får flertall i kommunestyret.

Det er 20 år siden venstresida hadde makten i Ullensaker med Arbeiderpartiets Ole Korslund som ordfører.

Da han ga seg i 1999 kom overraskelsen få regnet med. De borgerlige partiene og KrF fant hverandre, og samarbeidet har vart siden.

Frp bygde seg opp til å bli det dominerende partiet under Harald Espelund. På det meste hadde Frp 19 av 45 representanter i kommunestyret, mens Høyre var nede på 6. Selv om Frp har gått tilbake de to siste periodene i Ullensaker, gjorde Frp et godt valg i kommunen i 2015 sammenlignet med partiets oppslutning i resten av landet og var fortsatt betydelig større enn Høyre. Inneværende periode har Frp 14 representanter, (15 med Petter Stensby som brøt ut og sto på egen liste, men nå er tilbake). Høyre har 8. Så spørs det hvordan styrkeforholdet mellom disse to blir etter høstens valg.

Vil Frp og Tom Staahle oppleve ytterligere tilbakegang? Hvor vil i så fall de tidligere Frp-velgerne gå? Går de til Høyre med den sterke og sammensveisede troikaen Willy Kvilten, Karianne Raad Wanggaard og Tim Holmvik i toppen av lista? Miljø og grønne verdier er i vinden? Går de som er opptatt av det, til Venstre, partiet som de siste årene har vært med på å sørge for Frp-ordfører i Ullensaker. Eller går de til MDG, et parti som gjorde et godt valg og kom inn i kommunestyret i 2015, men som siden har vært nesten usynlige i debatten? Hva med alle innflytterne som har kommet siden siste valg? Den 10. september vet vi svaret. Det blir spennende!

Kommentarer til denne saken