Gå til sidens hovedinnhold

Hva SV egentlig vedtok

Leserinnlegg

At kvinners rett til å bestemme selv skulle bli et brennhett tema i 2021, det trodde jeg ikke.

Debatten på NRK onsdag kveld var god. Det er sjelden vi ser ekte, dyp uenighet på denne måten. Debattledelsen var god, ekspertene var engasjerte og gode, og debattantene forsvarte sine standpunkter som best de kunne. Denne saken traff en nerve.

SV ble tatt på senga etter landsmøtet. Ikke av engasjementet eller de stygge angrepene, men av det faktum at svært få så ut til å vite at loven sier til levedyktighet, altså det som pr i dag er 22 uker. Vi burde brukt uka etter landsmøtet til å forsvare selvbestemmelse, men endte opp med å drive folkeopplysning.

Fostre aborteres i dag inntil uke 22.

Det nye fra SV er ikke ukeantallet. Det nye er at det er kvinnen selv, ikke leger, jurister og andre i ei nemd som skal bestemme. Tenk deg det da – kvinnen har hatt en god samtale med nemdmedlemmene, men i stedet for selv å få si «ok, jeg bestemmer meg for å beholde», eller «for min og familiens skyld må jeg fjerne dette barnet», må hun gå ut av rommet for at nemdmedlemmene skal bli enige om ja eller nei. Du ser at det skurrer?

La det være klinkende klart: aborter er ikke noe kvinner tar lett på. Ikke spontanabortene våre, ikke de abortene som tas i uke 6 på grunn av en vanskelig livssituasjon og ikke de som må gjøres etter at man har kjent babyen sin sparke.

Seinabortene tas av kvinner som har fått beskjed om at barnet er alvorlig sykt eller ikke levedyktig. Eller av kvinner som selv er alvorlig syke og risikerer eget liv. Eller det kan være svært vanskelige livssituasjoner som umuliggjør tilstedeværelsen av et barn. Uansett årsak er det smertefullt for både kropp og sjel. Og ikke være tiltrodd evnen til å ta denne avgjørelsen selv gir dobbel smerte.

Husk, det er ikke slik at kvinnene lever i et vakum i disse månedene før en eventuell seinabort. Det er leger, jordmødre, familie og venner. Et helt nett av støtte, i tillegg til den faglige rådgivningen SV vil gi rett til både før og etter inngrepet.

Vi ønsker at disse damene møtes med omsorg fordi det handler om å ivareta kvinner i en svært sårbar situasjon. De fleste aborter tas før uke 9. Det er også slik at 95,4 prosent av alle aborter ble gjennomført før uke 12 i 2020. Ingen ønsker å ta seinaborter, kvinner gjør det fordi de må.

SV har en åpen tilnærming. Vi kommer ikke til å foreslå drastiske endringer over natta. Vi henter erfaringer fra andre land og inviterer til bredt samarbeid om en ny abortlov.

Jeg har respekt for ønsket om å verne ufødt liv. Jeg har forståelse for det religiøse aspektet. Men jeg vil aldri godta fortellingen om at ikke kvinner har vett nok til å bestemme over egen kropp.

Nancy Gogstad, Gruppeleder Lørenskog SV, Fjellhamar

Kommentarer til denne saken