I Romerikes Blad 12. august, under kulturanmeldelser, kan vi lese en rosende omtale av «Menn av malm, jenter av jern», som nylig ble fremført under Jernverkshelga i Feiring. Journalisten ga forestillingen en velfortjent femmer på terningen, og lot seg imponere over de flotte prestasjonene.

Les også Terningkast 5

Ytterst imponerende

Det er veldig prisverdig at RB sender en journalist til Feiring - jeg synes at kultur ofte ikke er synlig nok i våre lokalaviser. Det som i dette tilfellet er litt merkelig er at journalisten kun var til stede på generalprøven, ikke på selve forestillingen. Dette kom ikke frem i artikkelen, det fremstår som om han har vurdert selve forestillingen. Jeg hadde forventet at en såpass stor avis som RB var mer presis og etterrettelig i sin journalistikk.

Slag under beltestedet

Det som imidlertid får meg til å skrive dette innlegget er at jeg reagerer på det journalisten skriver helt til slutt i anmeldelsen:

«Det er ingen av skuespillerne som virkelig kan synge solo, men det er jo ikke å forvente. Stykket består jo tross alt kun av frivillige.»

Dette vil jeg påstå er et slag under beltestedet for dedikerte og flinke amatører, som i løpet av noen korte sommeruker bruker all sin fritid på å øve inn regi, replikker og sanger. Når man skriver om amatører kan man ikke bruke samme målestokk som man ville brukt for profesjonelle utøvere, som ofte har mange års utdannelse og sang som yrke. Jeg var dessverre ikke på årets forestilling, men har fått tilsendt opptak av alle solonummerne. Det jeg hører imponerer meg: over gjennomsnittet dyktige amatører, noen har aldri sunget solo før, med kort prøvetid synger de utendørs, på en kjempestor «scene», uten mikrofon. Prøv det den som tør!

Upresist

Og hva mener journalisten med «frivillige»? Jeg tror han egentlig mener «amatører». Det er jo ikke slik at man synger dårligere når man gjør det frivillig - jeg gjør i alle fall ikke det.

Jeg heier helhjertet på alle amatører, på alle som tør å synge solo i full offentlighet, og som i tillegg lykkes så godt som skuespillerne og sangerne under Jernverkshelga i Feiring!

Så til RB: Ros for at dere skriver om lokal kultur, men ris for slurv og upresise uttalelser.

Mona Julsrud, sanger og professor i sang ved Norges musikkhøgskole, Eidsvoll Verk