Sommeren er her med fridager, ferieturer og for mange av oss - alkoholgrenser som blir skjøvet på. Ta med deg seks råd inn i sommeren, så blir ferien enda hyggeligere for både voksne og barn.

I ferien koser vi oss litt ekstra. I tillegg til god mat og fri fra hverdagsstress, kommer gjerne ølen og vinglasset på bordet tidligere på dagen hos mange. Hverdager føles som helger. Og barna er oppe senere og får med seg mer av det som skjer.

Mange undervurderer hvor raskt man bli påvirket av alkohol, og hva det gjør med barna våre. Barn merker raskere at vi forandrer oss når vi drikker alkohol enn det vi tror, og det vi voksne ser som positive effekter av å drikke, oppleves helt annerledes av barna.

Selv tenker du kanskje at du bare blir litt gladere og morsommere med noen glass vin innabords. Barna dine kan derimot tenke at du er annerledes, at du ikke har tid til dem og deres tanker, og de blir kanskje urolige for hva som skal skje senere på kvelden. Lykkepromillen ser annerledes ut med barneøyne.

Seks råd om alkoholbruk rundt barn i sommer

  • Ha flest dager uten alkohol. Når barna blir spurt, sier de fleste at de synes det er greit å drikke alkohol en gang i uka eller sjeldnere. Bare tre av hundre synes det er greit at foreldrene drikker hver dag. Vis barna at man ikke trenger å drikke alkohol hver gang man skal kose seg.
  • Drikk maks to glass når du er sammen med barna. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, når det er barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem.
  • Bli enige med andre voksne. Hvis du reiser på ferie med andre voksne, eller får folk på besøk hjemme, kan det være fint å avtale hvordan dere skal håndtere alkohol når det er barn til stede. Hva er greit? Og hva er ikke greit? Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.
  • Vær spesielt bevisst i ferier og høytider. Sommerferien er årets høydepunkt for barna. Samtidig er det den tida på året nordmenn drikker mest alkohol. Vær bevisst på at utenlandsferier, fri fra jobb og sene sommerkvelder øker risikoen for at du starter å drikke tidligere på dagen, eller at du drikker mer enn du hadde tenkt. Barn blir ekstra sårbare for endringer hos foreldrene når de er borte fra sine trygge rammer, for eksempel i et selskap i et fremmed hus eller på ferie langt hjemmefra.
  • Husk at barn merker at du har drukket tidligere enn du tror. Ofte kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Det som voksne kan oppleve som positive endringer, som at man ler mer eller snakker litt høyere, kan gjøre barn usikre og utrygge.
  • Ikke glem morgendagen. Sommerfester og kalde glass på terrassen er en del av feriefølelsen for mange. Bare pass på at det ikke blir så mange glass at du neste dag må avlyse skogsturen, badeutflukten eller andre sommeraktiviteter hele familien har gledet seg til.

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til