Bør huset være blankt eller matt?

Med matt fasade og lys farge unngår du å bli blendet av solen.

Med matt fasade og lys farge unngår du å bli blendet av solen. Foto:

Av

Glansgraden på et hus handler om mer enn hva som er trendy.

DEL

Det er ikke lenger slik at et nymalt hus er synonymt med «skinnende blankt», og at matt er resultat av lengre tids slitasje. Nå kan det like gjerne være nymalt og matt. Det er hvilket uttrykk du ønsker som er bestemmende for valg av glans.

– Fargen vil oppleves svært ulikt om det er høy, middels eller lav glans på behandlingen, sier forsker og lektor ved NTNU, Kine Angelo til ifi.no.

Generelt kan vi si at en farge vil oppleves mer intens på en blank enn en matt flate. Derfor bør glansgraden testes når fargen skal velges. Og selv om det til syvende og sist er et spørsmål om smak og behag, har Angelo noen tips til hvilke farger som kan kle hvilken glansgrad.

Tradisjonsfarger i matt

Ifølge Angelo bør du være særlig obs på glansen ved bruk av sterke farger, som tradisjonelle rød- og gulfarger.

– Her kan det være fint å velge en mattere behandling. Fargen vil fremstå som mer dempet og oppleves finere gjennom døgnets og årstidens lysvariasjoner. Med blank glans kan slike farger framstå som enten grelle eller for kulørsterke i sollyset om sommeren, forklarer hun.

Også hvite hus kan ha godt av en matt behandling.

– Hvite hus kan oppleves plagsomt hvite og blendende på sommeren når solen står rett på. Matt maling vil reflektere lyset i mindre grad, og fargen virke mer behagelig, sier hun.

Duse farger i høy glans

Farger som kler høy glans, er særlig mer dempede farger, ifølge Angelo.

– Duse, dempede farger kan gjøres mer spennende og få mer spill og liv med høyere glans, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Spørsmålet om glans er aktuelt som aldri før, med malingprodusentenes lanseringer av matte fasademalinger de siste årene. Birgitte Finckenhagen hos Butinox mener at glans er en viktig faktor for hvordan huset oppleves.

– Siden mulighetene i dag er så mange, har glans blitt et spørsmål om smak og behag. Vi kan også bruke det til å skape en effekt på huset. Matte farger kan for eksempel brukes for å framheve det arkitektoniske. Glanskontraster kan også brukes i stedet for fargekontraster ved fargesetting av fasader, sier hun.

En av dem som er glad i matte farger på fasaden, er malermester Chresten Nielsen hos Beckers.

– Du får fram fargen på et annet vis med matt maling, og fargen møter deg på en mildere måte. Du vil heller ikke få glanstap når en matt maling aldres, og fargen vil se jevnere ut lenger, avslutter han. (ANB)

Artikkeltags