Gå til sidens hovedinnhold

Hus og garasje har sunket i terrenget – tre boenheter evakuert

Politiet, NGI og kommunen informerte pressen om situasjonen fredag kveld.

Geologer fortsetter med undersøkelser lørdag. Beboerne i 23 av de tidligere evakuerte boenhetene fikk flytte hjem igjen fredag kveld.

Fredag ettermiddag ble politiet varslet av Lillestrøm kommune om at et hus og en garasje på Skjetten hadde sunket ned i terrenget. Kommunen hadde tidligere på dagen blitt kontaktet av beboere i det aktuelle huset.

– Dette er i et område med kvikkleire, opplyser politiet.

Derfor ble geologer sendt til området for å gjøre undersøkelser.

– Vi har evakuert 26 boenheter og hatt to geologer på stedet som har gjort undersøkelser. Vi har nå kommet fram til at vi kan nedskalere evakuering til tre boenheter; en firemannbolig, en tomannsbolig og en enebolig. Resten får flytte tilbake, og det er trygt på området, sier politiets innsatsleder Ketil Lund ved 21-tida fredag kveld.

Saken fortsetter under bildet.

Har skjedd endringer over tid

– Vi har nå vært en tur i området, både nede i skråningen og oppe. Det har vært en del bevegelser i skråningen, sier sivilingeniør i Norges geotekniske institutt, Marius Mathisen Søvik.

Han forteller at de nå planlegger å gjøre noen grunnundersøkelser lørdag.

– Så ser vi hvilke svar det gir oss, og tar det derfra, sier han.

– Norges Geotekniske Institutt vil få en borerigg inn i området i løpet av helga, for å foreta grunnundersøkelser. I løpet av neste uke vil vi vite mer om grunnforholdene i det aktuelle området, og beboerne i området vil motta mer informasjon da, skriver Lillestrøm kommune på sine nettsider.

Innsatsleder Lund presiserer at det har vært endringer i området over tid.

– Beboerne varslet fordi det har vært særlig store endringer de siste 14 dagene, sier Lund.

Garasjen har sunket en del ned på den ene siden, og samtidig løftet seg opp på andre siden.

Ingen har blitt skadd i forbindelse med det som har skjedd.

Evakuerte beboere på Olavsgaard

De evakuerte beboerne ble først sendt til Skjetten skole.

– I løpet av kort tid stilte flere opp på skolen. De hadde mat og drikke der og fikset bleier. Vi hadde et godt samarbeid med lokalmiljøet, sier ordfører Jørgen Vik.

Han ble først bekymret da han fikk de første meldingene.

– Det er klart at man vet det er mye leire på Skjetten. Det første som raste i hodet var "nei, nei, nei", men vi fikk fort vite at det ikke var noen liv som sto i fare. Jeg er ikke bekymret, selv om minnene fra Gjerdrum dukker opp, sier Vik.

Beboerne i de resterende boenhetene som fremdeles er evakuert, har fått tilbud om å overnatte på Olavsgaard hotell. De vil få mulighet til å hente ut ting fra hjemmene sine i løpet av lørdagen.

Kommentarer til denne saken