Gå til sidens hovedinnhold

Hun kan bli dronninga av Finnmarksvidda

Artikkelen er over 6 år gammel

I dag skal Elisabeth Edland (56) angre på at hun fikk være med i VM i hundekjøring. Selv om hun er en av favorittene til å vinne.

Hun har gjort dette i 40 år. Allikevel slutter aldri den erfarne hundekjøreren fra Maura i Nannestad å være nervøs før konkurranser.


– Jeg kaster nesten opp før start før alle løp, og klarer verken å spise eller drikke noe særlig. Da lurer jeg på hvorfor jeg egentlig utsetter meg for dette, innrømmer Elisabeth Edland.


Men når starten har gått, senker hun skuldrene og blir hundre prosent fokusert på å tilbakelegge milene som venter så raskt som mulig.

Årets høydepunkt

I dag stiller hun stil start i Finnmarksløpet, som i år også er VM i langdistanse hundekjøring. Årets høydepunkt og store mål for hundekjøreren. Hun har vunnet løpet to ganger tidligere, og vet at hun kan klare det i år også.


– Jeg har et godt trent spann, og gleder meg veldig. Etter mange år med dårlig vær er det nå gode utsikter til at vi kan få fine forhold, sier Edland.


Denne sesongen har hun kjørt flere forberedende løp.
– Det kan komme overraskelser. Men hvis ikke hundene blir syke, er jeg trygg på å komme i mål, sier hun.
 

Har startet åtte ganger

Blant de startende er hundekjøreren ranket som en av de ti beste i sin klasse, 8-spannsklassen som skal tilbakelegge 50 mil. De beste kjørerne kommer i mål mandag ettermiddag. Den 56 år gamle hundekjøreren har startet i Finnmarksløpet åtte ganger tidligere, og er med det blant de mest erfarne deltakerne. Det er mye som kan stoppe deltakerne underveis. I fem av startene har hun kommet til mål. Alle gangene blant de fem beste.


– Målet er å komme til Alta først, men utti der er jeg bare opptatt av å gjøre de riktige tingene, og bryr meg ikke om resultatet. Da er det viktigste at jeg og hundene skal ha en fin tur. Jeg tror det er mange som har det sånn, sier Edland.

Har 30 hunder


I år har mange måttet melde avbud på grunn av smittsom kennelhoste, men 67 deltakere er registrert på påmeldingslisten i Edlands klasse.
– Så nå går alle rundt og lytter etter hoste på hundene sine, sier Edland.


Hun har et nært bånd til hundene sine, og har avlet fram seks av de åtte hundene i spannet selv.

– Jeg kjenner hver hund godt, og ser med en gang om noe ikke er som det skal med dem. I spannet har jeg fire eller fem brødre etter tispa «Ettan» som var lederhund i samme løpet i 2007. Jeg har flere hunder å velge mellom, og er ikke helt sikker på hvem som får bli med ennå, sier Edland noen dager før starten går.
 

Hjemme i Maura driver hun kennelen «Flying Huskies» sammen med samboeren Per Olav Gausereide. De har til sammen 30 hunder, alt fra valper til pensjonerte løpshunder. Hundene er av typen alaska husky, innblandet en brøk fuglehund.
– Erfaringen er at det gir hunder som er litt råere og bedre til å spise underveis, sier Edland.

Liker å være alene med hundene


Ikke så lenge etter start i dag, har nervene roet seg, og Edland begynner å spise igjen selv også. Før mandag ettermiddag er det innlagt 20 timer hviletid fordelt på tre sjekkpunkter.
– Jeg prøver å spise når hundene gjør det, de får litt snack hver 2. time. Og på hver stopp drikker jeg 7,5 desiliter med vann. Da er nesten alt ute igjen før jeg står bak sleden igjen, sier Edland.


Som hundekjører har hun beveget seg ut av komfortsonen for lenge siden.


– Jeg har opplevd å sitte på huk bak en slede i seks timer i dårlig vær. Forrige løp rev jeg opp hånda stygt på en krok og måtte ha legehjelp da jeg kom i mål. Så dette er noe du må gjøre fordi du liker det, sier Edland.


Ensomheten ved sporten er noe av det hun liker best. Det å være alene ute med hundene.


– Det er noe meditativt ved å stå i time etter time og se et hundespann løpe, tankene bare kommer og forsvinner igjen, sier hun.


Noe ganger kan hun bli så sliten at hun sovner, men spannet får henne alltid raskt tilbake til våken tilstand.
– Man er nødt til å ha fokus, se på klokka for å vite hvor du er, og passe på at ingen av hundene for eksempel har snø i sokken, sier hun.


Erfaring er en fordel når man skal hevde seg i hundekjøring, men mange av konkurrentene er langt yngre. Edland tror for eksempel 42 år gamle Trond Morten Helgesen, også han fra Nannestad, kan bli en hard konkurrent. En tredje deltaker fra samme kommune er 26 år gamle Mailene Skjølås.


Edland innrømmer med en latter at hun nok er avhengig av å ha bedre hunder enn mange andre. For hun er som tidligere nevnt 56 år, og kroppen orker ikke like mye som før.
– Da trenger jeg bedre hunder som trekker mer, da slipper jeg å bli så sliten!


Fakta

  • I dag går starten for Finnmarksløpet, som i år også har status som VM i langdistanse hudekjøring.
  • Løpet kjøres i to klasser: FL-500 (500 km) med 8-spann og FL-1000 (1.000 km) med 14-spann
  • Målgang for beste kjører i FL-500 er mandag ettermiddag (50-55 timer etter start). Starten går i Alta lørdag og fortsetter som en rundtur i Vest-Finnmark.
  • Målgang for beste kjører i FL-1000 er torsdag/fredag (125-150 timer). Denne klassen kjører fra Alta i Vest-Finnmark til Kirkenes i Øst-Finnmark og tilbake til Alta.
     

Kommentarer til denne saken