Gå til sidens hovedinnhold

– Hun er jo gud hjelpe meg 80 år. Og synger som en kule ennå, det er helt vilt

Artikkelen er over 1 år gammel

Jonas Fjeld er imponert over stemmen til Judy Collins (80) – og snart står de på scenen sammen i Ullensaker kulturhus.

– Jeg smelte til med en gang – jeg vet ikke hvor stor hun er her i landet, men i statene er hun kjempesvær! Denne konserten tror jeg blir en stor opplevelse, sier John Jørgen Støa, kulturhussjef i Ullensaker kulturhus.

Det betyr at Jonas Fjeld endelig får jobbe med stemmen han først hørte på 70-tallet – og som tilhørte artistlegenden Judy Collins (80).

– Dette kunne gjerne skjedd 40 år tidligere, sier Jonas Fjeld (67) på telefon fra et New York-hotell om samarbeidet – som de siste dagene har begeistret publikum i storbyen. Også anmelderne hyller konsertserien – som over nyttår kommer til Norge.

– Klar som en kilde

Digital Journal kaller henne for «magnificent», mens «den norske folkartisten Jonas Fjeld» beskrives som «incredible in his own right». New York Times beskriver stemmen hennes som «klar som en kilde som finner vei gjennom en åker av ville blomster».

Judy Collins selv ler når hun forteller at hun nærmest er blitt overtroisk etter den strålende mottakelsen, og ikke tør ha på seg annet enn det fuksiarosa antrekket hun brukte første konsertkveld.

– Det har jeg aldri følt før. Jeg visste dette var en god idé, men ikke at den var så god! sier hun om det nye, norsk-amerikanske samarbeidet – som også inkluderer Fjelds yngre, amerikanske venner i Chatham County Line. Collins hadde tidlig teft for andres sanger og var med på å løfte frem Joni Mitchell og Leonard Cohen – der hun spilte inn sangene deres, «Suzanne» og «Both Sides Now», før de selv rakk.

Langtidsfan

Jonas Fjeld ble fan av Judy Collins allerede da han hørte debutalbumet hennes, «Maid of Constant Sorrow» for første gang, og synes hun gled fint inn i gjengen.

– Judy har vært ute en stormnatt før. Hun har holdt på i 60 år på scenen. På denne platen er hun litt tilbake der hun startet, med folk og akustisk, et landskap mange av fansen setter pris på å høre henne igjen i, sier Fjeld, som ble inspirert og «skrev for livet» – og har 4–5 nye sanger med på «Winter Stories»-utgivelsen.

«En hel generasjon artister er blitt stille, men Collins synger fremdeles», skriver New York Times – og kaller stemmen til Judy Collins for «en tidsmaskin».

– Hun er jo gud hjelpe meg 80 år. Og synger som en kule ennå, det er helt vilt. Heldigvis er det rom for oss gamle, sier han med varme i stemmen.

Startet i 1959

– Lever du lenge nok, ser du det meste. Jeg har en lang historie. Etter at jeg oppdaget folkmusikken som 15-åringen, startet jeg artistkarrieren 19 år gammel – i 1959. Siden har jeg aldri sluttet å jobbe, annet enn noen år hvor jeg var fysisk syk, sier Collins – og sier hun «er heldig som fortsatt er her». Og uten planer om å pensjonere seg.

– Det er et stygt ord. Musikk er tidløs.

De norske konsertene:

* 5. februar – Ibsenhuset, Skien

* 6. februar – Modum kulturhus, Vikersund

* 8. februar – Den Norske Opera, Oslo

* 9. februar – Ullensaker Kulturhus, Jessheim

* 11. februar – Drammens Teater & Kulturhus, Drammen

* 12. februar – Drammens Teater & Kulturhus, Drammen

Kommentarer til denne saken