Gå til sidens hovedinnhold

Høyre vil at elevene skal kunne påvirke valg av videregående skole selv

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årets inntak til videregående skole er nå klart, og nå viser de rødgrønnes skolepolitikk seg i Akershus. Elevene i Akershus fikk i januar beskjed om nærskoleprinsippet som skulle gi dem 100 ekstra poeng, og at dette skulle gjelde fra i år. De måtte sette opp nærskolen for å være sikret en skoleplass.

Innføringen skapte mye frustrasjon for både elever, foresatte, lærere og rådgivere. Mange elever har gjennom ungdomsskolen jobbet hardt og skapt seg sine drømmer om hvor de gjerne vil gå på videregående skole. Noen ønsker en spesiell skoleprofil, noen vil inn i nye miljøer, noen vil til en skole med høyt snitt og andre vil helst ikke det. Noen vil til nærskolen og andre reiser gjerne litt lengre.

I Akershus har vi hatt 4 regioner med fritt skolevalg, noe som har fungert utmerket helt til de rødgrønne overtok. De mener at de vet best hva som passer for alle elever. Nemlig at foreldrenes postadresse skal bestemme hvor de skal gå.

Karakterbasert inntak er heller ikke perfekt, men i det minste har elevene mulighet til å påvirke selv gjennom eget arbeid. Nå er foreldrenes bosted viktigere enn innsats og frihet til å kunne påvirke selv.

Talspersonene for utdanning i Ap, Sp og Sv vil avlyse fritt skolevalg hvis det blir regjeringsskifte til høsten. De står altså samlet om at politikere i fylket er bedre rustet til å velge hvor ungdommen skal gå på skole i Akershus, enn det elevene er selv. De mener at fylket skal ha «herredømme» og at Solberg-regjeringen overstyrer fylkene ved nasjonal innføring av karakterbasert opptak der fylkene kan dele inn i inntil 4-6 soner (VG 20.6.21).

Høyre mener tvert imot, at det er de rødgrønne som overstyrer det eneste elevene faktisk kan påvirke selv – nemlig sine egne karakterer.

Det stemmer ikke at det kun var de med topp karakterer som fikk sine første ønsker oppfylt ved fritt skolevalg. Inntak med fritt skolevalg de siste årene viser at 90-95 % har fått sine ønsker oppfylt.

Som velger står du ovenfor to valg. Å stemme på de partiene som mener at du eller ditt barn bør har frihet til å påvirke selv, eller stemme på de som mener at politikerne hva som er best for deg eller din ungdom.

I år forsvant den motivasjonen mange elever har hatt for å jobbe hardt for å nettopp komme inn på den linjen og skolen de har sett for seg. Med 100 tilleggspoeng på nærskolen, blir mulighetene små for å komme inn andre steder, annet enn hvis nærskolen er full. Da blir det allikevel karakterbasert inntak.

Til høsten er det valg, da oppfordrer vi deg til å stemme på partier som ønsker å gi ungdommen valgfrihet til å kunne påvirke sin egen fremtid.

Godt valg!

Tonje Anderson Olsen, Stortingskandidat Akershus Høyre

Kommentarer til denne saken