Gå til sidens hovedinnhold

Høyre stritter imot den grønne omstillingen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et leserinnlegg 6. september fremmes det feilaktige påstander om MDG, samt faktafeil, som ikke kan stå uimotsagt. «I Høyre vet vi at det er mulig å kutte i utslippene, uten å kutte i utviklingen», skriver Unge Høyre og påstår videre at MDG vil kutte i utviklingen for å kutte i utslippene. I innlegget plasseres også MDG i samme bås som partier som er mot havvind og grønt energisamarbeid med Europa.

Aller først: MDG er stor tilhenger av et tett samarbeid med EU, også energisamarbeid. MDG har blant annet to representanter i styret i Europabevegelsen på nasjonalt plan og en på Romerike. Klimakrisen kan bare løses internasjonalt gjennom forpliktende samarbeid, der er EU en spydspiss.

Unge Høyre rettferdiggjør opprettholdelse av norske oljeproduksjon med at Norge er gode til å kutte klimautslipp. Dette er en grov faktafeil, og en myte høyresiden snarest bør gi slipp på. Norge har forpliktet seg gjennom EU til å kutte 55 % innen 2030, men verifiserte tall viser at vi bare har kuttet 3 % siden 1990. Norge ligger altså langt bak skjema.

Unge Høyre skriver at de frykter Norge må skru klokka tilbake til steinalderen med foreslåtte klimatiltak. Det er forståelig at man bli engestelig når samfunnet står overfor store omstillinger. Likevel bør man legge til rette, ikke bremse når man skal håndtere et skifte som uansett kommer. Ved å starte tidsnok, unngår vi at omstillingen kommer som en smell når den først inntreffer for fullt. Norge kan bli verdensledende eksportør i det grønne skiftet. Men det haster å legge til rette for denne omstillingen for ikke å bli hengende etter land som Frankrike, Spania, Skottland, Irland og Sør-Korea, som er godt i gang.

Utviklingen kan dessuten ikke stoppes, heller ikke av politikere som helst låner øret til oljelobbyen fremfor FNs klimapanel eller Det internasjonale energibyrået (IEA). IEA, oljelobbyens «gamle venn», varsler en halvering av olje og gass-etterspørselen fram mot 2050. Det er på tide å ta innover seg at oljenæringen er på vei inn i solnedgangen. Statens netto kontantstrøm er halvert på 5 år fra 250 milliarder i 2015 til 100 milliarder i fjor.

Markedet har allerede priset inn den nære fremtiden. Hos Aker og Aibel dominerer det grønne skiftet verdiene på børsen. Kapitalmarkedet priser altså inn en betydelig høyere verdiskapning i deres grønne selskaper enn i deres oljerelaterte selskaper i leverandørindustrien.

MDG krever en fremoverlent innsats fra politikerne for å hjelpe til i den grønne overgangen, fremfor å låse verdifull kunnskap inn i gårsdagens arbeidsplasser. Det haster nå med å satse på morgendagens arbeidsplasser.

Kristoffer Robin Haug, MDGs 2. kandidat i Akershus

Jens Ulltveit-Moe, MDGs 25. kandidat i Akershus

Kommentarer til denne saken