Gå til sidens hovedinnhold

Høyre bommer om deltid

Valg 2021

Høyres stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen forsvarer regjeringens manglende tiltak for å få bukt med deltidsproblematikken i norsk arbeidsliv i RB 6.9.

Denne regjeringen har gått inn for stadige svekkelser i arbeidsmiljøloven og mer utrygge og løsere tilknytninger til arbeidslivet. Vi vet at kampen for heltid må kjempes på flere arenaer. Også i lovverket. Det er behov for en reell rett til heltid i arbeidsmiljøloven der det er arbeidsgiver som må sannsynliggjøre sitt behov for deltidsstilling. At Høyre ikke vil gi folk denne rettigheten får stå for egen regning.

Færre jobber deltid fordi rødgrønn politikk virker; i vår regjeringstid innførte vi en regel som ga folk rett til stillinga de faktisk jobba. Om kontrakten er på 30%, men du jobber 70% er det altså det siste du har krav på. Nå vil vi styrke loven ytterligere, ved å snu bevisbyrden gjennom at arbeidsgiver må dokumentere behovet for deltid.

Wilhelmsen Trøen legger skylda rødgrønne kommuner, men det er rett og slett langt flere rødgrønne enn høyrestyrte kommuner og fylker her i landet. Mange av dem jobber godt og systematisk for heltid, men trenger drahjelp gjennom økte ressurser. Skal man tro Tone Wilhelmsen Trøen så har norske kommuner mer enn nok penger til å tilby tjenester med tilstrekkelig ansatte. Men dette er ikke riktig. Vi trenger flere folk i velferden og dette koster penger.

Derfor er en kraftig styrking av kommunesektoren et viktig skritt i riktig retning på veien mot et bedre arbeidsliv. Bedre kommuneøkonomi er derfor et av Fagforbundets viktigste krav. Vårens streiker er et godt eksempel på hvorfor kommunene trenger mer penger.

SV foreslår å styrke kommunesektoren med over 10 milliarder kroner mer enn det regjeringen foreslår i kommunebudsjettet for 2022. Det har vi råd til fordi vi prioriterer å bruke de store pengene for de mange i stedet for skattefest for de få. SV vil gi kommunene nok penger til at de kan bygge gode og trygge lokalsamfunn og vil jobbe for at vi får med de andre rødgrønne partiene på å sikre velferden over hele landet. Det er ikke valgflesk, men et løfte.

Kirsti Bergstø, nestleder i SV og 1. kandidat for SV i Akershus og Ivar Romundstad, nestleder i Fagforbundet Viken

Kommentarer til denne saken