Klar for verdenscupdebut: – Nervene er der, men jeg gleder meg mest

KLAR: Eva Elisa Johansen Amble gleder seg til å få sin debut i verdenscupen i rennene på Lillehammer i helgen.

KLAR: Eva Elisa Johansen Amble gleder seg til å få sin debut i verdenscupen i rennene på Lillehammer i helgen. Foto:

Eva Elise Johansen Amblie (20) får sin verdenscupdebut. – Jeg har en del nerver, innrømmer hun.

DEL

Eva Elise Johansen Amblie representerer Ullensaker Skiklubb og har hoppet på ski siden hun var rundt 11-12 år. I helgen får 20-åringen sin verdenscup-debut, og det på hjemmebane når hoppjentene starter årets sesong på Lillehammer.

– Det blir utrolig spennende og en helt ny opplevelse for meg. Jeg har aldri vært med i et World Cup-renn før, så det er veldig stort å få muligheten på hjemmebane, sier Nannestad-kvinnen til Romerikes Blad.

Hun legger ikke skjul på at hun kjenner på nervene før helgens renn.

– Jeg har en god del nerver, men jeg gleder meg masse. Jeg ser frem til å lære masse denne helgen, sier hun.

I LUFTA: Her er Eva Elise Johansen Amble fra Ullensaker skiklubb i lufta under NM i hopp liten bakke for kvinner i januar i år.

I LUFTA: Her er Eva Elise Johansen Amble fra Ullensaker skiklubb i lufta under NM i hopp liten bakke for kvinner i januar i år. Foto:

Landslagssjef Christian Meyer mener at 20-åringen fortsatt er uferdig som skihopper, men at hun nå viser en større nysgjerrighet til hva toppidrett handler om nå enn tidligere.

– Hun fortjener absolutt å prøve seg i verdenscup på hjemmebane. Jeg tror dette vil være en stor opplevelse for henne, som også kan være med på å motivere henne til å ta steget opp i fremtiden. Jeg gleder meg veldig til å se henne og de andre jentene i aksjon, sier han til Romerikes Blad.

På lag med forbildet

Johansen Amble er født i Oslo, men oppvokst på Nannestad, og har de siste drøye tre årene har hun bodd på Lillehammer, for å kunne satse fullt og helt på skihoppingen.

– Jeg begynte med skihopping fordi lillebroren min begynte med det. Og etterhvert gikk jeg også tre år på NTG Lillehammer, og har funnet ut at det er dette jeg vil satse på. Det er en utrolig spennende og interessant idrett, og jeg håper å kunne nå nye mål og grenser innenfor den, sier hun.

20-åringen forteller at målet for sesongen er å kvalifisere seg til flere World Cup-renn, samt en topp 15-plassering i kontinentalcupen. Men hennes foreløpig største mål er å nå OL i Beijing i 2022.

– Målet mitt i karrieren er å bli så god som det går an å bli. Og jeg jobber nå målrettet for å komme meg til OL.

På Lillehammer, og med landslaget får Eva Elise muligheten til å observere og trene med sitt store forbilde, Maren Lundby.

Lundby fikk sitt store gjennombrudd i 2018 da hun vant verdenscupen sammenlagt, samt ble olympisk mester under OL i Peyongchang.

– Maren Lundby er et stort forbilde for meg. Hun har vist hvor godt jenter kan hoppe på ski. Hun er målrettet og jobber hardt for å oppnå det hun har, og kommer til å oppnå. Det gir meg stor inspirasjon i treningshverdagen min å se hvor god hun er, sier 20-åringen.

POSITIV: Landslagssjef Christian Meyer gleder seg til å se Eva Elise og de andre norske jentene på hjemmebane i helgen.

POSITIV: Landslagssjef Christian Meyer gleder seg til å se Eva Elise og de andre norske jentene på hjemmebane i helgen. Foto:

Prosjekt 2022

Eva Elise er en del av Prosjekt 2022, som tilsvarer Toppidrettssatsingen for Menn, og målet med denne satsingen er at disse utøverne skal nærme seg A-lagsnivå, og ta steget inn i World Cup.

Trener for dette prosjektet er tidligere landslagshopper, Line Jahr (35), som blant annet tok VM-sølv i mikslag i 2015. Jahr forteller at Johansen Amble har utviklet seg svært mye på kort tid.

– Siden vi startet dette startet dette prosjektet i juni har Eva Elise økt sin fysiske kapasitet med ti prosent. Det er en ganske formidabel økning på så kort tid, og det fysiske nivået hennes begynner å nærme seg de aller beste i verden, forteller Jahr til Romerikes Blad.

Hun gleder seg til å se eleven verdenscup-debutere i helgen.

– Eva Elise er en veldig spennende utøver. Det som gjør henne ekstra spennende er at hun ikke har drevet med skihopping like lenge som de andre jentene, noe som gjør at hun mangler litt på den tekniske forståelsen og utøvelsen, men det at hun har kommet så langt i utviklingen sin på så kort tid forteller at det bor et stort potensial i Eva som skihopper, sier hun.

Johansen Amble syns det er både gøy og bra å være en del av dette prosjektet.

– Det er bra. Og det er fint å se at noen er villig til å satse på deg, og ser potensialet mitt. I dette prosjektet får jeg god oppfølging og har muligheten til å utvikle meg til å bli den beste jeg kan bli, sier hun.

Hun legger til at hun syns det er positivt for jentene at de nå begynner å få mer oppmerksomhet for det de gjør i hoppbakken.

– Vi har mye å vise frem på lik linje som guttene. Det er fint å se at vi får lov til å hoppe flere konkurranser slik som gutta. Det er absolutt en positiv utvikling for jentene i fremtiden, avslutter hun.


PROSJEKT 2022: Disse jentene er en del av prosjekt 2022, og i helgen skal Karoline Røstad (f.v), Karoline Bjerke Skatvedt og Eva Elisa Johansen få sin verdenscup-debut på Lillehammer. Her er de sammen med trener Line Jahr i november.

PROSJEKT 2022: Disse jentene er en del av prosjekt 2022, og i helgen skal Karoline Røstad (f.v), Karoline Bjerke Skatvedt og Eva Elisa Johansen få sin verdenscup-debut på Lillehammer. Her er de sammen med trener Line Jahr i november. Foto:

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken