Høie sier nei til tidlig vaksine for ras-evakuerte

Helseminister Bent Høie sier nei til å la de evakuerte etter raset i Gjerdrum få rykke frem i vaksinekøen.

Helseminister Bent Høie sier nei til å la de evakuerte etter raset i Gjerdrum få rykke frem i vaksinekøen. Foto:

Helseminister Bent Høie sier nei til å la de evakuerte etter raskatastrofen i Gjerdrum rykke fram i køen for å få koronavaksinen tidlig. Men han åpner for at kritisk helsepersonell kan prioriteres.

DEL

Det var stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) fra Ullensaker som reiste spørsmålet, etter selv å ha besøkt de evakuerte på Clarion Hotel på Gardermoen.

Hun spurte deretter helseministeren om noen av de eldre og/eller syke evakuerte fra skredet i Gjerdrum kunne prioriteres raskere ved tildeling av koronavaksinen.

Hennes begrunnelse var at mange av de evakuerte etter skredet i Gjerdrum bor i dag på hotell eller tett sammen med andre hos familie og venner. De vil ikke like lett kunne opprettholde anbefalingene fra helsemyndighetene om ingen besøk og sosial distanse.

Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt.

Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt. Foto:

Ekstra bekymring

Huitfeldt fortalte til RB at hun møtte pårørende på Gardermoen som på toppen av alt de gjennomgår, er bekymret for økt smittefare.

– Jeg snakket med noen som var ganske bekymra fordi de hadde levd isolert lenge, men nå var det buffémiddag og mer sosial kontakt på hotellet enn det som er vanlig med dagens smittevernregler, fortalte hun, men poengterte samtidig:

– Det kan jo føre med seg noe positivt framfor å sitte alene etter et slikt sjokk, men redselen for smitte var også økende. Hvis de får vaksiner før vil jeg spørre ordføreren i Ullensaker og Lillestrøm om disse kommunene kan bidrag med det praktiske.

Ikke grunn til prio

Nå foreligger helseminister Bent Høie sitt svar til Huitfeldt.

Han svarer at Folkehelseinstituttet på nåværende tidspunkt ikke finner grunnlag for å prioritere utsending av doser til Gjerdrum kommune, men at det kan vurderes dersom kommunen har en større andel av sitt helsepersonell som anses som kritisk.

For å hindre smitte de neste ukene vil ikke vaksine være et effektivt tiltak. Vaksine vil ha fullgod effekt først 1 uke etter andre dose som vil si tidligst 4 uker etter første dose. Effekten er bare dokumentert for å utvikle sykdom og det er usikkerhet rundt effekten av vaksine på smittsomheten til den vaksinerte, fortsetter Høie.

Ber kommunen vurdere

Helseministeren holder imidlertid muligheten åpen for å la kritisk helsepersonell få vaksine tidlig.

– Jeg forstår at kommunen er i en presset situasjon når det gjelder personell og at dette kan vare over tid. Siden situasjonen og vurderingene rundt behovet kan endre seg, har jeg bedt kommunen på bakgrunn av den faglige vurderingen til Folkehelseinstituttet, gjøre en ny vurdering av om vaksinering av høyrisikogruppen og/eller utsatt/nøkkelpersonell i kommunen vil være en hensiktsmessig prioritering med tanke på kommunens samlede beredskapskapasitet i en krevende tid.

På bakgrunn av kommunens egen vurdering vil Helse- og omsorgsdepartementet raskt kunne gi et svar på en konkret henstilling fra kommunen, svarer Høie.

En smittet

Dagen etter at Huitfeldt hadde sendt over sitt spørsmål til helseministeren ble det klart at en person i evakuertsenteret på Olavsgaard hadde testet positivt for korona.

Dermed ble det iverksatt strenge smitteverntiltak på hotellet, og i tillegg måtte 440 beboere og ansatte testes.

Alle prøvene viste seg å være negative, men for å være på den sikre siden ble det bestemt at det skulle iverksettes ny testing av alle på evakueringssenteret også etter tre dager.

Ordfører Jørgen Vik kunne senere opplyse at også alle disse testene var negative.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken