Gå til sidens hovedinnhold

Hjertesukk fra barnehagen

Leserinnlegg

Ja, er vel på tide at vi som sørger for at ALLE de andre som har blitt klappet for og hyllet i hele pandemitiden, får gå på jobb, at vi også får forståelse for den sykt viktige jobben vi gjør!

Jeg er trygg på min jobb, i min barnehage, bak porten, innenfor gjerdene, innenfor sonene og innenfor veggene?

Vi sørger for at barna har det bra hver dag! Vi må også sørge for at foreldrene og er trygge og har det bra. Vi må faktisk bruke tid på dem også, de er en del av barnet.

Har vi et godt forhold til foreldrene har barnet deres også, stort sett, det bra i barnehagen. Tillit, respekt og forståelse er tre viktige faktorer som spiller inn her.

Med mange planleggingstimer, som vi egentlig ikke har tid til, for da er det som regel en annen voksen som blir værende alene med barna en liten stund. Men dagene MÅ PLANLEGGES! Kohorter i hvilke soner. Hvilke barn kommer når.

Barna må ha med seg det viktigste hjem hver dag for å kunne komme godt kledd i barnehagen dagen etter.

Ingen barn kan gå kalde eller våte. Da må de skiftes på og ja, tenk – de kan godt bli våte eller være uheldige så alt må skiftes når den andre voksne ikke har kommet på jobb ennå. Men barnet må skiftes på. Slikt kan ikke vente.

Og hvis det blir sykdom, ja hva da?

Da blir foreldrene oppgitte og forbanna fordi deres kohort blir ringt etter og må holde barnet sitt hjemme. Vi kan ikke være alene med 10-12 barn en hel dag eller to. Det er IKKE riktig, det er galt og rett og slett ikke lov!

«Bestill vikarer da ...», sier folk!

Men vet dere hva. De små dyrebare barna deres takler ikke alltid fremmede fjes i en ellers så hektisk hverdag. De kan heller ikke komme i en barnehage og de har vært i en annen dagen før. Dette kalles sikkerhet og smittevernregler!

Vår største prioritet er barna og dere behov. De skal oppleve stabilitet, trygghet, omsorg, kjærlighet, nærhet, forståelse, vennskap, glede, lek, tilstedeværende voksne, glødende voksne.

But guess what! Vi får ikke alltid til dette, som vi så IHERDIG prøver å etterstrebe, på RØDT nivå. Det SKJÆRER i hjerte å ikke kunne få til alt dette i løpet av en hverdag. Men vi gjør det allikevel, i mindre grad!

VI KAN IKKE VELGE Å IKKE TRØSTE BARN ...

VI KAN IKKE VELGE Å IKKE TA IMOT EN KLEM ...

VI KAN IKKE VELGE Å IKKE HJELPE DEM ...

Alt dette krever at vi er nærmere enn 1 meter, faktisk er vi noen ganger helt nærme dem. De trenger det!

Og ved nærheten, uten drakter, munnbind og ansiktsskjold står vi mitt i en sverm av dråper som faktisk kan inneholde både det ene og det andre. Også korona, uten at vi vet det!

Som Helle Huuse her forteller om i sin artikkel. Hvilke konsekvenser får dette. «Ja», det vet vi jo egentlig da ...

Takk for at mange tenker på oss voksne i barnehagene, og noen setter ord på det også. Men i fare for å virke negativ, det hjelper IKKE BARE MED GODE TANKER OG NOEN FÅ «dere er så flinke ...».

De fleste som sier dette «hjemmefra på hjemmekontor». Utrolig hvor mange som klarer å få yrke sitt til bli samfunnskritisk (ja, noen har virkelig samfunnskritiske yrker. Vi vet det!) De leverer og henter trygt, glade barn, i barnehagen med munnbind og spriter hender. Etter en rolig innedag hjemme, med 1 times lunsjpause, alene, på tur i skogen.

Men please! Ta kun en vanlig 30 min pause (som vi gjør, om vi får tid til det ...) og hent barnet ditt i barnehagen innen den vanlige (allerede innsnevrede) åpningstiden. Barn og voksne er slitne. Det krever MYE av oss alle.

Dette er mitt hjertesukk på vegne av ALLE oss voksne som har verdens viktigste og beste jobb! Men vær med på laget vårt og lett på trykket litt for oss. Da har barna deres det bedre også. Jeg LOVER!

Ønsker alle en trygg og fin påske med god avstand!

Kristine L. Ruud, pedagog, baseleder og stedfortreder, Rælingen

Kommentarer til denne saken