Gå til sidens hovedinnhold

Hjemmeferie? Da er denne turen magisk

Pandemien gjør at utenlandsferien er avlyst i år igjen. Hva med å bruke sommeren 2021 til å ta beina fatt og på den måten spare miljøet for unødig klimagassutslipp?

– Det er flere grunner til at dette er en fin tur. Kombinasjonen av mosjon og friluftsliv, å kunne se store deler av Norge, samt å bruke tiden det faktisk tar, gjør at dette er vel anvendte timer, dager og uker, forteller vandrer Inger Nordby (58) til Romerikes Blad.

Hun har gått deler av Pilegrimsleden flere ganger. I 2020 gikk hun både fra Hamar til Lillehammer, og fra Otta til Kongsvold.

– Jeg nøt hvert minutt. Det er langt og det er slitsomt, men det er helt spesielt, sier hun om fotturene som har brakt henne over fjellet.

Pilegrimsleden er en vandrerute fra Gamle Oslo til Nidaros i Trondheim. Ruta ble merket i i 1997, og er altså 650 km lang.

Gjennom Romerike er leden godt merket gjennom Skedsmo, Sørum, Ullensaker og Eidsvoll.

Her er det flere overnattingssteder som tar imot pilegrimer og vandrere; både herberger, stabbur og hotell.

70–80 prosent

Leden går gjennom et variert landskap med skog, over bekker og forbi vann. Men først og fremst går den i Romerikes vakre kulturlandskap med høy himmel, bølgende åkre og velstelte gårder.

Langs leden ligger tre middelalderkirker, flere av dem viet Olav den hellige. Andre spor etter middelalderens store helgen er Olavsgangen i Sørum og Olavsstatuen ved Skedsmo kirke. Videre nordover forbi flere gravfelt fra jernalder og den monumentale Raknehaugen fra folkevandringstiden. Dette Norges største gravhaug, og den er også en av de største gravhaugene i Nord-Europa.

Forbi haugen går pilegrimsleden i en gammel hulveg som trolig har vært i bruk i minst 1500 år. På Risebru møter vi ny og gammel veihistorie i form av en steinbru. Leden går forbi Eidsvollbygningen og videre mot Minnesund og Hedmark.

Tidligere år har omkring 2000 norske og utenlandske turister gått pilegrimsleden. I 2020 var tallet rundt 150, stort sett norske på grunn av koronarestriksjoner.

– Dette stemmer også ganske bra med tallene vi har fra tidligere år. Om lag 70–80 prosent av våre turister er utenlandske, forteller Tone Stræte ved Hamar Pilegrimssenter på Domkirkeodden.

Hennes jobb er å ta imot, veilede, informere og tilrettelegge for turister som vil gå hele eller deler av leden fra Oslo til Nidaros. Noen går på vestsiden av Mjøsa gjennom Nordmarka via Gjøvik, før de går oppover Gudbrandsdalen og over Dovre, men langt på vei de fleste går over Romerike og via Hamar på vei nordover.

Åpner stabburet for folk

Dag på gården Arteid Vestre har siden 1997 åpnet stabburet sitt for slitne pilegrimer. I 2019 hadde han omkring 220 besøk. Under pandemien falt antall utenlandske gjester betraktelig, og i 2020 hadde han bare om lag 30 overnattinger.

– Det blir nok ikke rare besøket i år heller Vi har mange utenlandske gjester og det blir det vel lite av i 2021, tipper han.

Han synes det er hyggelig å åpne det enkle stabburet for folk.

– Alle er blide og takknemlige, de får et enkelt tak over hodet og en dusj, og de er godt fornøyde. Jeg synes det er hyggelig å slå av en prat med vandrere, sier han til Romerikes Blad.

Han bor selv på gården der han driver med korn, gras og økologisk melkeproduksjon, slik han har gjort siden 1997.

– Gjøre reisen til opplevelsen

Ifølge forsker Carlo Aall ved Vestlandsforskning er reiselivet en del av både klimaproblemet og klimaløsningen. Dette handler ikke bare om cruisetrafikk på Svalbard og flyreiser til utlandet, men også om å kunne tilby opplevelser i Norge som gjør at norske turister i større grad velger Norge, også i 2021.

– Det handler om å gjøre reisen til selve opplevelsen, sier han.

Da kan fotturen Oslo-Trondheim være et alternativ.

– Jeg skal si det som det er. Jeg er glad i å reise til varmere strøk for sol og bading, forteller Inger.

Hun kommer selv fra en storfamilie, og reiser egentlig årlig til et lite hotell i Hellas, drevet av en gresk storfamilie.

Pandemien satte imidlertid en solid stopper for Hellas-turen, og da ble det norgesferie isteden.

– Men det er klart denne typen saktegående ferie er vel bedre for klimaet. Det er jo ikke rare utslippet vi har underveis, sier hun.

Den åndelige dimensjonen ved å vandre pilegrimsleden skal du ikke undervurdere, forklarer Inger.

Hun synes det å få delta i et fellesskap ute i den storslåtte naturen er mektig.

– Fantastisk

– Det å vandre i stillhet, som jeg på forhånd tenkte var merkelig og uvant, det syntes jeg underveis var helt fantastisk. Det er en spesiell måte å ta inn naturen på. Vandring av denne typen gir en helt spesiell frihetsfølelse, sier hun.

Også de internasjonale fotturistene uteble i sommer. Men noen norske fotturister gjorde likevel alvor av drømmen om å gå langt og lenge.

Én av dem var altså Inger. Og hun har ingen planer om å slutte med vandringen med det første.

– Nei, det er en unik opplevelse jeg unner flere å oppleve, sier hun.

Kommentarer til denne saken