Kjell Martin Holen har jobbet i hele sitt liv med IT og mobil i Telenor. Nå hjelper han og flere IT-kyndige, koronaisolerte over hele landet slik at de kan se hverandre og snakke sammen uten å være i samme rom.
Seniornett i Ullensaker startet opp med åpen datakafé på Høvleri kafé på Jessheim etter jul. Nå har koronautbruddet satt stopper for kafeen. Men de ivrigste fant en annen måte å treffes på. Å møtes via PC-skjermen, eller mobilen, kan være en fin måte for dem som sitter isolert på grunn av smittefaren, for å holde kontakt med andre, enten det er barn og barnebarn, eller det sosiale nettverket.
Nå får nybrottsarbeidet nasjonal oppmerksomhet. Seniornett Norge har en nasjonal hjelpetelefon som veileder seniorer når det gjelder IT og mobiltelefoni.
– Vi har fått 500.000 kroner fra departementet til å bistå seniorer på nett i denne tiden slik at vi kan utstyre flere med telefon og betale lisenser for dataverktøy med mer. I disse tider trenger vi flere frivillige til å bistå. Vi har inngått en avtale med Seniornett Ullensaker slik at de kan hjelpe seniorer over hele landet. De tar den type kursing som går ut på å beherske verktøy for å holde kontakt med familien og andre. Vi er kjempeglade for at Ullensaker gjør dette, sier Kristin Ruud i Seniornett Norge.
– Fint å se den som snakker
– Når en ikke kan møte slekt og venner fysisk, kan det være et godt alternativ å ringes og ta en videosamtale. Her kan en snakke en-til-en eller ha et møte med flere deltakere samtidig på skjermen. Det fine med videosamtaler er at du også ser den som snakker. Du ser mimikken og kropps-språket og kan vise fram ting på skjermen. Hvis du bruker en mobil kan du også bevege deg rundt mens du filmer. Kanskje vil du vise fram barnebarnet for å se hvor mye hun har vokst? På denne måten blir det en mer levende samtale, sier Dag Schøyen.
«Nød lærer nøgen kvinde at spinde», heter det. Og når man ikke kan møtes på annet vis, er det noen som spør seg: – Jeg har hørt at det går an å møte barn og barnebarn på nettet. Jeg har jo en PC. Hvordan gjør jeg det?
– Å kunne bryte den sosiale isolasjonen som man nå får på grunn at vi ikke kan være flere i samme rom med hjelp av for eksempel FaceTime, er ganske enkelt, men man må vite om det, sier Holen.
Flere har fattet interesse
Seniornett i Ullensaker er en del av Seniornett Norge – en organisasjon i Oslo som har til hensikt å hjelpe eldre mennesker på nett.
– Hvis man ikke har hatt data som en del av jobben sin, faller man ofte utenfor når stadig mer forventes løst via mobil eller PC. Da blir man sur og grinete og trives ikke. Vi gjør dette på frivillig basis for å hjelpe mennesker med å komme seg på nett i hverdagen, og vi i Ullensaker har etablert et lokalt samarbeid med Frivilligsentralen. Det er en årsavgift i Seniornett. Melder man seg inn har man full tilgang på hjelp fra hjelpetelefonen, men vi har ikke vært så veldig nøye med det. Vi gjør en god gjerning, sier Holen.
Nå har Seniornett Norge fattet interesse for det som gjøres i Ullensaker under koronakrisen, slik at nybrottsarbeidet kanskje kan ha ringvirkninger til andre.
– Foreløpig er det Dag Schøyen og jeg som har vært kompetansegruppa. Vi har tålmodighet nok til å hjelpe alle. De blir ikke kjempeerfarne, men de kommer seg på nett. Hvis det ikke går via telefon, har jeg mulighet til å fjernstyre maskinen, dersom de gir tillatelse til det, sier Kjell Martin Holen.
Fakta:
- Seniornett Ullensaker er en forening av Seniornett (Norge) - stiftet i august 2019.
- Innbyggere i andre kommuner som ikke har egen forening, kan også være medlemmer.
- Styreleder er Kjell Martin Holen og nestleder er Rita Fjeld Hovden, Frivilligsentralen.Basert på frivillighet.
- Representert i kommunes Eldreråd.
- Facebook-side: «Seniornett Ullensaker».