I en usikker tid er vi glad for å kunne bidra med å løfte fram og dokumentere lokalhistorien til Lillestrøm for ettertiden, som du til og med kan se rett i din egen stue. Så planlegg en historisk aften, gå inn på www.aerofilmfest.no og oppdag historien fra ditt lokalmiljø!

I år har Aero Filmfestival blant annet hatt temaet 2. verdenskrig. Det blir bare færre og færre tidsvitner fra krigen igjen. Vi er derfor stolte av å kunne presentere fortellingene til tidsvitne Bjørn Lundby (96år) som er siste gjenlevende i Skedsmo Milorg. I samtale med lokalhistoriker Steinar Bunæs forteller han om små og store opplevelser fra krigen. Fra familiegården på Brånåsen var han vitne til alle 3 bombetoktene som kom innover Lillestrøm og Kjeller. Det var både skremmende og fascinerende å se på, men også farlig nært!

Med oss har vi også Roald Hansen, tidligere kultursjef i Skedsmo kommune. Han har gravd i lokalhistorien til Lillestrøm og forteller om det som skjedde og gir innblikk i hvordan tyskernes planer hadde innvirkning på lokalbefolkningen under krigen. Foredraget er kombinert med en vandring der du får se noen av stedene der det fortsatt finnes bygninger eller spor som stammer fra krigen.

Er du ekstra nysgjerrig på bygningene som har overlevd har vi laget et kart der stedene er markert. Hva med å legge søndagsturen til noen av stedene for å se dem med egne øyne?

I tillegg kan du lese noen filmanbefalinger vi har skrevet om noen av filmene vi hadde planlagt å vise. Noen får du lett tak i gratis på nett. Sjekk spesielt ut superheltfilmen for barna og dokumentarfilmen Thunderbolt, laget under krigen med ekte film fra soldatens liv og oppdrag i Italia!

Filmene, kart og filmanbefalinger kan du finne ved å gå inn på programmet på nettsiden www.aerofilmfest.no.

Vi håper det vil falle i smak og at du lærer noe nytt om krigen i jubileumsåret!