Nå som våren og sommeren er i anmarsj, kan du skru varmen ned eller helt av.

– Mange lar varmekablene stå på 28 grader året rundt. Det er helt unødvendig, både for lommeboka og miljøet. Nordmenn bør bli mer bevisste på hva de bruker på oppvarming av bolig. Også om våren og sommeren må nordmenn lære å regne på strømmen, sier daglig leder Jens Ola Regnström i ELskling.no.

Tusenlapper

50 til 60 prosent av strømregningen er energi brukt til å varme opp boligen.

Ifølge Enova kan en husholdning i snitt spare 1.500–2.000 kroner i året ved å redusere unødvendig oppvarming av bolig med 15-20 prosent. Du kan allerede nå skru ned termostaten på varmekablene og se resultatet på neste strømregning.

– Fra mai av er det på tide å skru ned panelovner og varmekabler. Å ha de på full guffe er helt unødvendig. Mange lar særlig varmekablene stå på høy varme, sommer som vinter.

– Det er dårlige vaner du enkelt kan gjøre noe med. Skru av varmekablene. I hvert fall ute og i kjeller. For de fleste er det ikke nødvendig å ha på varmekablene på badet fra juni til slutten av august, sier Regnström.

Strømsløsere

Redusert strømforbruk handler ikke bare om å spare penger, men også om å spare miljøet for unødvendig energiforbruk.

– Nordmenn er blant de desidert største strømsløserne i verden. De eneste husholdningene som bruker mer strøm enn de norske er Kuwait, Qatar, de Forente Arabiske Emirater og Saudi-Arabia, sier Regnström. (ANB)