Her er nye Sundet: – Et levende sentrum kan ikke være et museum

NYTT KVARTAL: Slik er planene for Wergelandskvartalet. Til venstre tårnet som er flyttet i sentrumsplanen. Helt til høyre skimtes deler av rådhuset. Ill.: Hille Melbye Arkitekter

NYTT KVARTAL: Slik er planene for Wergelandskvartalet. Til venstre tårnet som er flyttet i sentrumsplanen. Helt til høyre skimtes deler av rådhuset. Ill.: Hille Melbye Arkitekter

Artikkelen er over 1 år gammel

Wergelandskvartalet med inntil åtte etasjer står sentralt når nye Eidsvoll sentrum nå skal formes. – Vi skal styre, men hvis ikke utbyggeren får bygge mange nok leiligheter, vil ikke prosjektet bli realisert, sier utvalgsleder Olav Resaland (Ap).

DEL

Etter et svangerskap på flere år nærmer det seg fødsel for en etterlengtet sentrumsplan for Eidsvoll sentrum – også kalt Sundet. Tirsdag starter den politiske sluttbehandlingen i hovedutvalg for næring, plan og miljø, mens kommunestyret skal lande saken en uke senere.

Ofrer trehusbebyggelse

Sentralt i planen står Wergelandskvartalet. På et bruttoareal på 23.000 kvadratmeter ønsker Wergelandskvartalet AS å utvikle to kvartaler til næring og rundt 250 leiligheter. Bak selskapet står Ole Martin Almeli, Erik Finsbråten, Jan Arne Finsbråten og Magne Finsbråten (alle i Finsbråten Eiendom AS) og Eivind Olsrud.

Les også: Frykter å miste den fine utsikten

Prosjektet innebærer riving av verneverdig trehusbebyggelse. Før det tillates riving skal de to bygningene dokumenteres med antikvarisk metode som innebærer oppmåling, tegning og foto. Bygningene skal tas ned på en slik måte at bygningsdelene kan gjenbrukes.

Inntil åtte etasjer

I kommunens endelige forslag til områdereguleringsplan tillates Wergelandskvartalet utbygd med alt fra tre til åtte etasjer, med nedtrapping mot elva. Ellers legges det opp til et sentrum med byggehøyder fra tre til fem etasjer, med et gjennomsnitt på fire etasjer.

Totalt legger sentrumsplanen opp til boliger for rundt 1.900 personer. I dag bor det rundt 600 personer innenfor planområdet, som har en omkrets på drøyt fem kilometer.

Det er også foreslått to slanke høyhus på anslagsvis 10 etasjer – det såkalte Dæhlie-tårnet på Rubis-tomta og et på parkeringsplassen nær nybrua.

Meningene om utviklingen av Sundet er svært delte, og ikke minst byggehøyden er noe som engasjerer mange.

– For lite butikkareal

– Det er bra at det skjer noe. Et levende sentrum kan ikke være et museum, men jeg savner et strategisk mål for utviklingen, sier River Hustad, styreleder i Sundets Venner.

– Blant annet er det vanskelig å se hvordan Sundet skal trekke til seg kunder utenfra. Planen sier at de eneste som skal handle her, er de som bor her. I Wergelandskvartalet var det opprinnelig planlagt to etasjer med butikker, men nå legges kun opp til butikker i første etasje.

Hustad understreker at dette er hennes personlige synspunkter.

– Sundets Venner har ikke én felles mening. Vi støtter opp om alt engasjement for Sundet, vi står ikke bak én spesiell utviklingsretning.

– Vil være en katastrofe

Lederen i hovedutvalg for næring, plan og miljø, Olav Resaland (Ap), kunne også tenkt seg flere butikker, men appellerer ellers til at man støtter opp om planene for Wergelandskvartalet.

– Politikerne skal styre, men vi må ha med oss disse gutta til å bygge. Wergelandskvartalet er et kostbart prosjekt. Blir det tillatt for få leiligheter får de ikke banker og finansieringsselskaper med seg til å bygge det. Det vil være en katastrofe hvis kvartalet blir stående som det er. En variasjon fra tre til åtte etasjer og mye treverk er en bra løsning for det kvartalet, mener Resaland.

River Hustad ville på sin side helst hatt noe lavere enn åtte etasjer på det høyeste.

Vil flytte tårn

Duoen synes det er greit med tårn på Rubis-tomta, men er uenige om plasseringen av det andre tårnet.

– Et tårn nede ved nybrua blir feil. Vi kan ikke ha et tårn som dekker for hele innsynet til sentrum når man kommer over brua, og dessuten legger beslag på parkeringsplasser. Tårnet bør flyttes tilbake til Wergelandskvartalet, slik utbyggerne foreslo, sier Olav Resaland.

– Jeg er uenig. Det blir for dominerende, og man får ikke et signalbygg ved å gjøre en liten del av et stort bygg ekstra høyt, sier River Hustad.

ENGASJERTE: Utvalgsleder Olav Resaland og River Hustad i Sundets Venner fotografert på Sundtoppen.

ENGASJERTE: Utvalgsleder Olav Resaland og River Hustad i Sundets Venner fotografert på Sundtoppen. Foto:

RIVES: Femellgården fra andre halvdel av 1800-tallet er en av bygningene som må rives for å gi plass til Wergelandskvartalet.

RIVES: Femellgården fra andre halvdel av 1800-tallet er en av bygningene som må rives for å gi plass til Wergelandskvartalet. Foto:

NYTT SENTRUM: Wergelandskvartalet. (Ill.: Hille Melbye Arkitekter)

NYTT SENTRUM: Wergelandskvartalet. (Ill.: Hille Melbye Arkitekter)

NYTT SENTRUM: Wergelandskvartalet. (Ill.: Hille Melbye Arkitekter)

NYTT SENTRUM: Wergelandskvartalet. (Ill.: Hille Melbye Arkitekter)

Tips Oss
Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken