Skiforbundets advokat om Kristoffersen-krav: – Utenkelig

Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund i Oslo tingrett startet tirsdag morgen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund i Oslo tingrett startet tirsdag morgen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Både Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund skal ha kommet med forslag til forlik før sponsorsaken kom opp for Oslo tingrett. De ble begge avvist.

DEL

Sponsorstriden mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund startet tirsdag i Oslo tingrett, men saken kunne vært løst allerede før partene gikk inn dørene til sal 250.

Begge parter har nylig kommet med forslag til forlik, men begge forslagene ble avvist av motparten.

Kristoffersens advokat Odd Stemsrud fortalte i sin innledende prosedyre at Kristoffersen kom med tre forutsetninger i sitt forslag til forlik, blant annet at overføringene til klubbprosjekter skulle utgjøre minimum det dobbelte av det skiforbundet bruker på egen administrasjon.

– Utenkelig, sa advokat Per Andreas Bjørgan som representerer skiforbundet.

Kunne ikke akseptere

– At forliket skulle styre skiforbundets disposisjon av egne midler i årene fremover, er selvfølgelig helt umulig. Det ville ikke vært i tråd med skiforbundets egne regler at en utøver, i en forliksavtale, skulle overstyre skiforbundets organer om hvordan forbundet disponerer sine inntekter.

– Det er helt utenkelig i en demokratisk organisasjon, der skitinget og skiforbundets organer styrer driften av skiforbundet. Det er det de lovlige valgte organene som gjør, ikke én enkelt utøver, sa Bjørgan etter rettsdagens slutt.

Videre krevde Kristoffersen at skiforbundet skulle forplikte seg til å stille med et støtteapparat på høyde med Red Bulls. Han ville også, dersom forslaget ble godtatt, fraskrive seg alle økonomiske krav til skiforbundet. Alpinisten ville samtidig at pengene skulle gå til andre prosjekter.

– Jeg kan ikke uttale meg noe nærmere om Kristoffersens tilbud til skiforbundet, annet enn jeg rent generelt kan si at det var krav om ytelser av en størrelse, og ikke minst en karakter, som skiforbundet som ideell organisasjon ikke kunne akseptere, sa Bjørgan.

Han bekreftet at skiforbundet også kom med ett forlikstilbud.

– Så det er ikke slik at det bare er Kristoffersen som har forsøk å finne en løsning på denne saken, det har også skiforbundet gjort, sa Bjørgan.

– Han kunne få muligheten til et eget og fleksibelt tilrettelagt treningsopplegg med betydelig økonomisk støtte fra skiforbundet. Og en sikkerhet for å beholde eksisterende avtale med Red Bull (drikkeflaske) fram til neste OL-sesong. Men det er heller ikke akseptert, og derfor står vi her i dag, fortsatte advokaten.

Maktmisbruk

I sin innledningsprosedyre hamret Kristoffersen-advokat Stemsrud løs på utøvermodellen til skiforbundet, og det han mener er forbundets maktmisbruk av markedsrettighetene.

Mye tid gikk til å snakke om hvor mye makt skiforbundet har gitt seg selv, ettersom en utøver er forpliktet til å skrive under en utøveravtale for å være en del av landslaget.

Først når man har skrevet under avtalen får man startlisens. Uten lisens, ingen landslagsplass. Etter å ha signert kontrakten er det skiforbundet alene som bestemmer utøvernes tilgang til sponsorrettigheter.

– Den enkeltes utøvers mulighet til å opptre i markedet er fjernet etter at de er tvunget til å skrive under på avtalen, sa Stemsrud i retten.

Henrik Kristoffersen, hans far Lars Kristoffersen, advokatfullmektig Line Hoven og advokat Odd Stemsrud i Oslo tingrett idet rettssaken mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund startet tirsdag morgen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Henrik Kristoffersen, hans far Lars Kristoffersen, advokatfullmektig Line Hoven og advokat Odd Stemsrud i Oslo tingrett idet rettssaken mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund startet tirsdag morgen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto:

Handler kun om én ting

Henrik Kristoffersen har siden 2016 ønsket å kjøre med Red Bull-logoen på hjelmen, men skiforbundet har sagt nei fordi de allerede hadde solgt reklameplassen til Telenor. Sånt blir det advokatmat av.

Kristoffersen krever også skiforbundet for 15 millioner kroner i tapte sponsorinntekter i Oslo tingrett.

– For Henrik Kristoffersen handler kun om én ting: Å få tilgang til Red Bulls støtteapparat, sa Kristoffersen-advokat Stemsrud.

Det er satt av seks dager til saken. Onsdag inntar alpinstjernen selv vitneboksen.

Artikkeltags