Nå må du vise «leg» her

Fra 1. januar blir det alderskontroll ved alle solarier.

Fra 1. januar blir det alderskontroll ved alle solarier. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Fra nyttår må alle norske solarier ha system for å kontrollere at ingen under 18 år bruker solarium.

DEL

18-års aldersgrense for bruk av solarium ble innført allerede i 2012, men til nå har det ikke vært et system for å kontrollere at dette blir fulgt. Alderskontrollen skulle egentlig ha trådt i kraft 1. januar 2016, men ble utsatt for å gi eierne av solstudioene bedre tid til å innrette seg etter de nye reglene.

Det er ikke lov å tilby solarium til personer under 18 år ettersom overdreven soling, både utendørs og i solarium, gir økt risiko for hudkreft, spesielt hvis solingen skjer i ung alder.

– Det er på høy tid at solstudioene nå skal begynne å håndheve aldersgrensen, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen, og viser til en undersøkelse hvor det kom fram at åtte av ti er under 18 år første gang de bruker solarium.

Legitimasjon

– Når vi vet at risikoen for hudkreft øker jo mer solarium vi tar, er det viktig å ta i bruk flere virkemidler, ikke minst for å begrense bruken blant unge. Alderskontroll er derfor et minimum av hva som må gjøres, sier Ryel.

Fra 1. januar må solstudioene ha et system for å kontrollere aldersgrensen. Det kan skje gjennom vising av legitimasjon, elektronisk registrering, bank-ID eller lignende løsninger.

Oslo  20150825.
Anne Lise Ryel, generalsekretær Kreftforeningen er tilstede da nye planer for nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet presenteres. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 20150825. Anne Lise Ryel, generalsekretær Kreftforeningen er tilstede da nye planer for nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet presenteres. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

– Verdens helseorganisasjon har slått fast at solarium er kreftfremkallende. Vi vet at risikoen for hudkreft øker jo tidligere man starter solingen. Jo mer man bruker solarium, jo høyere er risikoen, sier Tone Mette Sjømoen, seksjonssjef i Statens strålevern til NRK.

Bekymret

Solstudioene må selv sørge for at de har et system for alderskontroll. Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er redd det kan bli lett å omgå det nye systemet.

– Vi er spent på om ordningen vil fungere etter hensikten. Vår frykt er at systemene som skal innføres, blir lette å omgå. Vi forventer derfor at myndighetene fører tilsyn og kontrollerer at systemene for alderskontroll fungerer. Hvis systemene bidrar til at barn og unge ikke bruker solarium, kan det bety færre tilfeller av hudkreft i årene fremover, sier Ryel.

(ANB-NTB)

Fakta om føflekkreft

  • Føflekkreft, malignt melanom, er den alvorligste formen for hudkreft.
  • Føflekkreft har økt raskt i hyppighet de siste årene.
  • Norge har høy forekomst og høy dødelighet av føflekkreft. Bare New Zealand, der ozonlaget er svært svekket, har høyere dødelighet for denne kreftformen.
  • Forekomsten i Norge er dobbelt så høy i sørlige som i nordlige fylker og betydelig høyere for personer over 65 år.
  • Forebygging: Unngå å bli solbrent, bruk solkrem med høy faktor, ta pauser fra sola når den er på det sterkeste eller bruk dekkende klær.
  • Å bli brent i solarium er like uheldig som å bli brent utendørs.
  • Unge frarådes solarium idet risikoen for å få kreft øker når man begynner å bruke solarium tidlig.
  • Arvelige faktorer: Antallet og typen av føflekker hos en person påvirker risikoen. Personer med blondt eller rødt hår har høyere risiko enn personer med mørkt hår.
  • I dag vet man ikke nok om disponerende gener til at det har betydning for forebyggende arbeid. (Kilde: Kreftregisteret og FHI) (ANB-NTB)

Artikkeltags