Gå til sidens hovedinnhold

Droppet nytt kjøkken – kjøpte bryst

Artikkelen er over 4 år gammel

Brith Røkke (66) droppet nytt kjøkken og kjøpte nytt bryst i stedet. Det angrer hun ikke på. Hun er den første som har tatt en omfattende brystrekonstruksjon i Feiring.

– Det er jo helt fantastisk å ha to bryst, smiler Brith Røkke og tar seg til puppene.

Vi er på det som tidligere het Feiringklinikken og venter på overlegen innen plastisk kirurgi, som hun ikke kan få fullrost.

Børge Davik begynte på klinikken i februar. Han ble redningen for Brith da hun fikk beskjed fra Ahus om at hun etter brystkreftbehandlingen ikke kunne regne med å få rekonstruert nytt bryst der.

– Argumentet var at kirurgene måtte jobbe med mer prioriterte oppgaver. Jeg ble anbefalt å prøve fritt sykehusvalg, forteller hun.

Da beskjeden kom, hadde Brith allerede hatt en enklere operasjon for å rekonstruere brystet. Den skulle følges opp med flere. Så fikk hun vite at hun ikke lenger var prioritert.

– Da ble jeg veldig trist og lei meg. Jeg burde egentlig ikke bli det, for jeg var jo blitt kvitt kreften. Men jeg knakk litt sammen da, forteller hun.

Oppdaget Feiring

Ahus anbefalte henne å prøve fritt sykehusvalg. Hun gjorde en henvendelse til sykehuset på Hamar, men måtte belage seg på lang ventetid. Etter å ha lest en avisartikkel om at Feiringklinikken skulle starte med plastisk kirurgi, ringte hun dit, ble tatt inn til vurdering og fikk en pris.

For 145.000 kroner kunne kirurgene utføre en operasjon som krever avansert plastisk kirurgi. Den innebar at Brith fikk et helt nytt bryst i en operasjon. Den tok over fire timer. Børge Davik utførte den sammen med en kollega fra Sverige.

Hun er den første som har fått nytt bryst gjennom en så omfattende operasjon i Feiring.

– Jeg og mannen min hadde en dyp samtale før jeg bestemte meg. Vi hadde snakket om å pusse opp kjøkkenet. Jeg sa jeg mye heller ville bruke pengene på dette, og han var helt enig, forteller hun.

– Litt vondt å tenke på

– Det var veldig viktig for meg. Jeg er 66 år og syntes ikke jeg kunne gå i flere år og vente.

Brith hadde anledning til å betale for operasjonen og valgte å gjøre det. Men alle har ikke det.

– Det synes jeg er litt vondt å tenke på. For det er veldig belastende. Ikke minst det å måtte ringe rundt på fritt sykehusvalg og ikke vite om når, og om, man blir prioritert.

Hun synes ikke det skal være slik og håper klinikken i Feiring, som skal flytte til Jessheim, får avtale med det offentlige slik at pasientene kan få operasjonen dekket.

– Jeg ønsker at flere skal få muligheten. Det er derfor jeg forteller om dette offentlig.

Hun forstår også kvinner som ikke ønsker å rekonstruere brystet.

– Vi er forskjellige. Noen er bare glad de er kvitt kreften og synes det er greit. Det forstår jeg. Jeg følte at jeg ikke var ordentlig frisk før jeg igjen hadde to bryst, sier hun.

AHUS: – Har manglet ressurser

Avdelingen på Ahus som utfører brystrekonstruksjoner, har hatt store ressursutfordringer. Dette er i ferd med å bedres.

– Bryst- og endokrinkirurgisk avdeling har over tid hatt store ressursutfordringer, spesielt fordi det har manglet plastikkirurger i avdelingen. I denne perioden har avdelingen innen plastikk måttet prioritere behandling av maligne melanomer (føflekkreft), da dette er en alvorlig og livstruende tilstand. Pasienter som da ikke kunne prioriteres ble vist til behandling ved andre sykehus, sier avdelingssjef Jane Beate M. Castro i Bryst- og endokrinkirurgisk avdeling.

Dette er nå i ferd med å endre seg i positiv retning. Det er nylig ansatt en plastikkirurg, samt ytterligere en som tiltrer 1. september i år.

– Vi er nå i gang med økt aktivitet rundt rekonstruksjoner av bryst, og vil i framtiden kunne tilby en tilfredsstillende behandling for våre pasienter med behov for brystkirurgi, sier hun.

– Ahus følger Helsedirektoratets retningslinjer når det gjelder prioritering for brystrekonstruksjoner. Det vil alltid gjøres en individuell vurdering hos plastikkirurg om det eventuelt kan og skal foretas en operasjon. Tidsperspektivet for operasjon avhenger bl.a. av pasientenes tidligere kreftbehandling, opplyser Castro.

LHL lanserer nytt spesialisthospital

Spesialisthospitalet skal drives som en egen merkevare. Denne delen av sykehusdriften skal tilby tjenester som ikke er en del av hjerte-, lunge- og karproblematikk. Etableringen av det nye sykehuset på Jessheim er basert på en forutsetning om økt produksjon både innenfor eksisterende og nye tjenester.

Brystrekonstruksjon er en av de nye. Rekonstruksjon etter stort vekttap er en annen.

– Det er her skoen trykker mest, sier overlege Børge Davik.

Foreløpig må pasientene betale selv.

– Vi håper å få en avtale med det offentlige. Det er lang ventetid. Vi ønsker å være bidragsytende og hjelpe pasientgruppene, sier han.

Klinikksjef Hans T. K. Rydningen forklarer at de gamle tjenestene innen hjerte og lunge, som nå er samlet i LHL-klinikkene, ikke er en del av Spesialisthospitalet. Men de ansatte skal jobbe om hverandre.

Spesialisthospitalet vil i starten tilby plastisk kirurgi og åreknutekirurgi.

– Noen vil kanskje si det er et stykke fra LHLs opprinnelse?

– Mye kan problematiseres rundt dette, men LHL har alltid hatt tjenester som har utfordret det offentlige og gjort det offentlige helsevesenet bedre ved å være der, sier Rydningen.

 

Kommentarer til denne saken