Slik unngår du soleksem

Av

Vårsolen er etterlengtet etter en mørk og lang vinter, men påsken er også høysesong for soleksem.

DEL

(Nettavisen): Soleksem er en reaksjon i huden som oppstår på tynn og sensitiv hud. Det kan være vanskelig å skille det fra andre typer eksem eller allergier, men ofte dukker det opp om du har vært litt for lenge i solen eller du sjokk-soler deg i vårmånedene.

– Det arter seg ulikt fra person til person, noen opplever vablete og elveblest-lignende reaksjoner eller andre vil få nuppete eller kviselignende hud. Kløe er veldig vanlig forklarer seniorrådgiver helsefag i Norges Astma- og Allergiforbund, Anna Bistrup.

Soleksem i ansiktet

For mange er det ekstra sjenerende å få soleksem i ansiktet, fordi det både kan se og føles ubehagelig ut.

– Ansiktet er naturlig nok eksponert for mye sollys og må ofte ta støyten. De vanligste stedene er nettopp i ansiktet, samt på armene og brystkassen. Det er ikke noe forskjell på soleksem i ansiktet og andre steder på kroppen, annet enn at det blir veldig synlig, påpeker Bistrup.

Slik unngår du soleksem

Soleksem kan være vanvittig slitsomt for den som opplever det, så vil du unngå dette er det enkle regler som må følges.

– Ikke ta helt av når du ser vårsolen, men venn deg til solen gradvis og følg solvettreglene. Bruk minimum solfaktor 15 og på steder med ekstra sterk sol er solfaktor 30 anbefalt, råder Bistrup.

Soleksem er ikke uvanlig hos barn, ettersom de har tynnere hud enn voksne. For voksne kan det dukke opp helt uventet om du reiser på sydenferie eller sitter litt for lenge i påskesolen.

Slik blir du kvitt soleksem

Om du skulle oppleve soleksem er det fristende å ta i bruk alle triksene Google kan by på for å stilne kløen, men å ta tiden til hjelp er det beste du kan gjøre.

– Det finnes veldig lite behandling av soleksem som har beviselig effekt, i de fleste tilfeller forsvinner det av seg selv, så lenge du holder deg i skyggen noen dager, forteller Bistrup.

Føles det helt uutholdelig finnes det likevel lindrende tiltak.

– Krem som inneholder hydrokortison eller Eurax kan bidra til å dempe symptomene. Kjøl deg gjerne ned med vann og aloe vera, tipser Bistrup.

– I USA har de et produkt som kombinerer aloe vera og xylocain som er veldig populært å bruke mot nettopp dette, men det har vi ikke fått hit til Norge ennå, forteller hun.

Ikke gå på en smøresmell

Desperasjonen kan også føre til at man tester mange ulike kremer og behandlinger. Det frarådes, ettersom noen legemidler og kremer kan også forverre symptomene.

– Det finnes enkelte typer salver som også kan reagere på soleksponering etter å ha blitt påført huden, og mulig forsterke reaksjonen. Det er derfor viktig at man er klar over slike mulige bivirkninger for å beskytte huden best mulig.

Om du opplever at soleksemen ikke går over, er det lurt å oppsøke lege. Da kan det kanskje dreie seg om andre allergiske reaksjoner.

Fungerer kjerringrådet om tomat mot eksem?

Tomat er blant de mer kreative kjerringrådene man finner mot soleksem, og har blitt en myte som sirkulerer i flere fora.

– Jeg har hørt om tomat-rådet, men jeg har ikke sett studier på det eller kjenner til at det skal gi noen effekt, sier Bistrup og legger til:

– Tomat er en veldig histaminrik frukt, som i mange tilfeller er kjent for å skape hudreaksjoner, så det er en underlig kobling.

Artikkeltags