Gå til sidens hovedinnhold

Klar for pollen-sesongen? Her er tipsene

Artikkelen er over 4 år gammel

Denne uka startet pollenesesongen på Østlandet. En million nordmenn står foran uker med nysing og rennende øyne.

Pollenmengden varier med årstiden og hvor du er. På Romerike starter pollensesongen fra midten av april avhengig av været. Den kalde våren har gitt sein start i år, og først denne uka ble de første varslene for bjørkepollen sendt ut.

Er du plaget av kløe i nese og øyne, rennende øyne, tett eller rennende nese, nysing eller tretthet har du kanskje fått pollenallergi. Stoffer fra pollen, såkalte allergener, setter i gang betennelsesreaksjon i øyne og eller nese. Allergi er en overreaksjon i immunsystemet og er resultat av overfølsomhet.

Over én million nordmenn er plaget av allergi, og det er økende forekomst av astma og allergi blant barn i Norge.

Sertifisert seniorcoach Sissel Sem Stoltenberg fikk pollenallergi i voksen alder. Hos henne startet det en vårdag for fem år siden. Hun satt på terrassen og merket ekstra kløe i nese og øyne. Hun ble plaget av hodepine, rennende øyne og tett nese. Det gikk utover livskvalitet både privat og i jobb.

Mat som gir kryssallergi

Bjørk, hassel, or, salix, vier, selje og pil: Eple (rå), pære (rå), fersken, kirsebær, plomme, moreller, aprikos, mango, gulrot (rå), hasselnøtt, paranøtt, valnøtt, peanøtt, selleri og kiwi.

Timotei og andre gressarter: Bønner, erter, linser, hvete, bygg, rug og havre.

Burot: Selleri, purreløk, hvitløk, urter, urtekrydder, persille, basilikum, oregano, koriander, paprika, solsikkefrø og honning.

Smarte tips

  • Saltvannsspray og saltvannsdråper i veska.
  • Pollen netting på vindu slik at du kan ha vinduet åpent.
  • Pollen filter i bilen – gjøres hos bilverksted.
  • Dusj før du legger deg slik at du fjerner pollen fra hår og hud.
  • Solbriller
  • Hatt/caps
  • Lufte på kvelden

Her får du vite mer

www.naaf.no

www.naaf.no/fokusomrader/allergi-og-overfolsomhet/pollenallergi/pollenkalender/

www.facebook.com/naafosloakershus

www.facebook.com/astmaogallergi/

www.akupunktur.no

www.helsenorge.no

www.pollenvarslingen.no

www.polleninfo.org

www.yr.no/pollen

http://worldasthmaday.org

www.who.int

 

Nå er hun avhengig av allergimedisiner og bruker daglig nesespray, øyedråper og allergitabletter. Hun har vurdert vaksine, men synes bivirkningene er så mange at hun vil vente. Hun er også plaget av kryssallergi.

Hos henne har det gitt utslag i intoleranse på gluten og laktose. Er hun nøye og holder seg til kosthold som består av matvarer som er glutenfrie og laktosefrie, er hun fri for smerter i magen. På reiser til familien i Nord-Norge merker hun stor forskjell siden sesongen der starter senere. Hun har hytte på fjellet som brukes flittig. Å være i høyfjellet gir henne pollenfrie dager etter at pollensesongen har startet i lavlandet.

Apotektekniker Randi Ingstad Hertzenberg ved Boots Apotek ved Skedsmo Senter sier at hennes beste råd er daglig bruk av saltvann i form av nesespray og øyedråper, i tillegg til allergimedisin. Saltvann renser slimhinnene i nese og øyne. Daglig bruk av saltvann i pollensesongen vil holde nese og øyne fri for pollen, og legemidlene virker bedre på rene slimhinner. Saltvann har ingen bivirkninger og kan brukes av både barn og voksne. Bruk av allergimedisiner kan derimot gi bivirkninger som tretthet og konsentrasjonsproblemer. Nye allergimedisiner har mindre bivirkninger og gir mindre tretthetsfølelse.

Randi Ingstad Hertzenberg tror at den økte antall allergikere i Norge skyldes flere faktorer - økt pollen i lufta, økt forurensning, økt småskog og en livsstil med økt stress.

– Det er viktig å starte med behandling i god tid før pollensesongen for å redusere plagene, anbefaler Randi Ingstad Hertzenberg.

Akupunktør Ingvild Espejord ved Skedsmo Senter har lang erfaring med å behandle pasienter for pollenallergi. Hun setter nåler som demper plagene i pollensesongen. Det reduserer kløe, rennende øyne og tretthet.

Ifølge Espejord er mange ikke klar over at man kan forebygge ved å ta behandling utenom pollensesongen. De som gjennom går denne behandlingen får gjerne færre symptomer når sesongen er i gang og mindre behov for medisiner.

Seniorforsker Hallvard Ramfjord ved Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler å følge med på pollenvarsel på nettsiden til www.pollenvarslingen.no eller legge inn som egen app på mobilen din. Da har du oversikt når pollen øker der du bor og kan planlegge ferie og fritid når det er minst pollespredning.

Skal du på reise til utlandet finnes det en egen side med oversikt over pollen i hele verden som du finner på www.polleninfo.org.

Allergivaksine mot pollen er en prosess som kalles allergenspesifikk immunterapi. Dette opplegget går over en treårsperiode. Man oppsøker lege for gjentatte injeksjoner av det stoffet man er allergisk mot. Målet med allergivaksine er å utvikle toleranse mot de allergener man får i behandlingen.

Denne behandlingen kan også benyttes ved personer med alvorlig bie- eller vepseallergi. Allergivaksine gir ulike bivirkninger med varierende plager, og det er en risiko forbundet med å ta allergivaksine.

Siv Henningstad er frilansjournalist og står bak bloggen Sivs hus, der hun blant annet skriver om kost og ernæring (www.sivshus.blogspot.com)

Kommentarer til denne saken