I 2014 startet ideen om å utvikle en app for det norske turfolk. Nå, seks år senere, har 32 år gamle Håvard Bergersen fra Rælingen lansert en app som skal inspirere folk til å komme seg ut og bruke naturen. Det har han gjort i samarbeid med kompisene Thomas Hegge og Rashid Akrim.

– Det kommer av vår egen friluftsinteresse, og at vi ønska å lage noe vi selv ville ha bruk for eller synes var nyttig, sier Bergersen innledningsvis.

Ideen er enkel. Når du går inn på Våk, vil du få opp tips om steder, hytter og fjelltopper en har muligheten til å besøke. Da kan man også se andre brukere som har gått tur i området, samt se lister over topper i nærheten av deg som du kan fullføre ved å besøke de.

– Appen startes før du begynner å gå. Slik sporer du turen du nettopp har gått, som dermed vil bli lagret. Det er litt som Strava, bare for turfolket, fortsetter han.

Saken fortsetter under bildet.


Benytte marka

– Hvem er målgruppa deres?

– Våk er i utgangspunktet utviklet for alle, men primærmålet vårt er å hjelpe de som vil komme seg ut i naturen og nyte den. Vi ønsker at alle benytter seg av marka, fortsetter den friluftsglade 32-åringen.

Bergersen forteller at det var Thomas Hegge som kom opp med selve ideen, helt tilbake i 2014.

– Thomas og jeg har vært kolleger i flere år, og vi har gått mye på tur sammen. Så ideen modna litt over åra, og i slutten av 2019 starta vi ordentlig, sier Bergersen.

Til tross for at appen ble lansert for litt over en uke siden, har de allerede begynt å tenke på oppdateringer.

– Vi har fått en del tilbakemeldinger allerede, og det er en del brukere som har lasta ned appen. I tillegg har vi fått mange forslag med ting folk kunne tenkt seg, så derfor jobber vi allerede med en ny versjon, sier han.

For eksempel skal appen etter planen bli smartere og smartere, slik at hvis du har gått mye på tur, skal du få forslag om turtopper som passer ditt nivå.

Saken fortsetter under bildet.


25.000 fjelltopper

Den kreative trioen hadde grunnlaget på plass for å starte en app. Hegge og Bergersen jobber til daglig som utviklere, mens Akrim jobber som designer.

– Veien fra idé til produkt har vært lang, men kanskje ikke så lang som den kunne ha vært. Vi hadde grunnlaget til å gjøre det på egen hånd, forteller han.

I skrivende stund ligger det omtrent 25.000 fjelltopper registrert inne i Våk-appen.

– Det er altså topper fra hele landet, så til og med helt opp til Svalbard. En stor del av innholdet vi har henta er fra åpne datakilder, sier han.

– Hvilke ambisjoner har dere med Våk?

– Norge er første steg, og vi har ambisjoner om å utvikle oss til utlandet senere. Det har vært en spennende læringsprosess for oss, men det viktigste er å skape engasjement og å inspirere folk til å ta i bruk marka. Og jo flere brukere vi har, jo bedre «community» danner man, og jo bedre tjenester kan man lage, avslutter han forventningsfullt.